EU web forum

Crna Gora ostvarila značajan napredak na polju vladavine prava

Ministar pravde Zoran Pažin boravio je danas u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji, na poziv ministra pravde te zemlje Gorana Klemenčiča.
Crna Gora ostvarila značajan napredak na polju vladavine prava
Portal AnalitikaIzvor

„Crna Gora je ostvarila značajan napredak na polju vladavine prava i evroatlantskih integracija” - rekao je ministar Klemenčič, izrazivši spremnost za pomoć i podršku Crnoj Gori i u nastavku reformskog procesa. „Republika Slovenija, kao snažan partner u oblasti sprovođenja antikorupcijske politike, nastaviće i dalje da podržava crnogorske institucije u postupku implementacije nedavno donijetih propisa” - istakao je slovenački ministar.

Posjeta Sloveniji bila je prilika za razmjenu iskustva u pogledu normativnih rješenja i institucionalnih mehanizama za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. „Oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom predstavlja najefikasnije oružje u borbi protiv ovih fenomena”, rekao je Pažin.

Tokom boravka u Ljubljani, Pažin se sastao i sa predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Maslešom i vrhovnim državnim tužiocem Zvonkom Fišerom, sa kojima je razgovarao o reformama sprovedenim u oblasti pravosuđa, sa naglaskom na promjene organizacionih propisa i formiranje Specijalnog državnog tužilaštva.

Posjeta Ljubljani završena je susretom sa predsjednikom Ustavnog suda Republike Slovenije Miroslavom Mozetičem. U razgovoru je konstatovan trend rasta ustavnih žalbi u obje države.

 Svim zvaničnim susretima, pored članova crnogorske delegacije koju je predvodio Pažin, prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Ljubljani Miomir Mugoša.

Portal Analitika