EU web forum

Euro skoro nepromijenjen

Euro je tokom azijskog trgovanja ostao skoro nepromijenjen u odnosu na dolar i dalje se krećući u blizini najnižeg nivoa u posljednje dvije sedmice.
Euro skoro nepromijenjen
Portal AnalitikaIzvor

Govor predsjednika Evropske centralne banke (ECB), Mario Draghi, povećao je zabrinutost kada je u pitanju oporavak regionalne ekonomije.

“Nakon pola godine od početka implementacije programa monetarnog popuštanja nijesu ostvareni značajniji rezultati, a smanjene su i prognoze budućeg ekonomskog rasta kao i inflacije”, navodi se u izvještaju FXLideru.

Referentne kamatne stope su na rekordno niskom nivou i neće se dodatno spuštati tako da je moguće da novo monetarno stimulisanje može doći najverovatnije kroz povećanje ili produžavanje programa kvantitativnog popuštanja.

Danas se očekuje izveštaj bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu u eurozoni i izveštaj o zaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji je od velikog značaja i mogao bi značajnije utiče na kretanje dolara.

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD porastao je 0,15 odsto.

Cijena zlata je bila stabilna tokom azijskog trgovanja nakon pada izazvanog jačanjem dolara. Investitori sa pažnjom iščekuju izveštaj o zaposlenosti van poljoprivrede u SAD-u koji bi mogao u značajnijom mjeri da utiče na kretanje dolara, a time i zlata.

Tokom azijskog trgovanja cijena tog plemenitog metala pala je 0,02 odsto.

Cijena sirove nafte i pored manje korekcije tokom azijskog trgovanja nastavila je da se kreće u blizini najvišeg nivoa u poslednjih sedmicu.

U Pekingu su u četvrtak sastali predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Venecuele Nicolas Maduro kako bi razgovarali o veoma niskoj cijeni nafte. Iako Putin nije precizirao nikakvu konkretnu akciju prema nekim izvorima ipak se založio za bližu saradnju po pitanju stabilizacije cijene.

Rusija je najveći svetski proizvođač nafte iako je Saudijska Arabija najveći izvoznik.

Tokom azijskog trgovanja cijena sirove nafte pala je 1,26 odsto.

Portal Analitika