EU web forum

Hitan sastanak ministara EU o izbjeglicama 14. septembra

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije održaće u Briselu 14. septembra hitan sastanak posvećen izbjegličkoj krizi, saopštio je Luksemburg, aktuelni predsjedavajući EU.
Hitan sastanak ministara EU o izbjeglicama 14. septembra
Portal AnalitikaIzvor

"Situacija oko fenomena migracija van i unutar Evropske unije nedavno je poprimila razmjere bez presedana", navodi se u saopštenju Luksemburga.

U cilju procjene situacije na terenu i preduzimanja političkih koraka i novih inicijativa u rješavanju tog pitanja, ministar za migracije i azil Luksemburga Žan Aselborn odlučio je da sazove vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova, dodaje se u saopštenju.

Prethodno su Njemačka, Francuska i Britanija pozvale na bolji način obrade podataka o migrantima koji stižu na jug Evrope.

Ministri unutrašnjih poslova Njemačke, Francuske i Britanije, Tomas de Mezijer, Bernar Kaznev i Tereza Mej, naglasili su da je neophodo formirati posebne punktove u Grčkoj i Italiji do kraja godine kako bi se obezbijedilo da migranti budu registrovani i da im budu uzeti otisci prstiju, kako bi nadležni mogli brzo da identifikuju one kojima je potrebna zaštita, prenosi AP.

Njemačka je ranije pozvala i ostale zemlje EU da prime veći broj izbjeglica, navodeći da više ne može da prima neproporcionalan udio azilanata koji u hiljadama stižu u EU.

Njemačka očekuje da će se broj azilanata koje prima učetvorostručiti tokom ove godine na oko 800.000 ljudi, a tu cifru je danas potvrdio i njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Meziijer, prenosi Rojters.

Portal Analitika