EU web forum

MERKEL: Evropa je u situaciji koja nije dostojna Evrope

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetiće danas centar za izbjeglice u Hajdenau kako bi osudila ksenofobične napade, dok je Njemačka istovremeno odbila da vrati Sirijce u zemlje kroz koje su ušli u Evropsku uniju, što je Evropska unija ocijenila kao "čin evropske solidarnosti".
MERKEL: Evropa je u situaciji koja nije dostojna Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Angela Merkel je osudila nasilne proteste protiv migranata do kojih je prošloga vikenda došlo u tom centru, a ovo će biti njena prva posjeta nekom izbjegličkom centru otkako je počela evropska migracijska kriza u kojoj je Njemačka najizloženija. Berlin je u utorak najavio da neće vraćati Sirijce u zemlje kroz koje su ušli u Evropsku uniju, što je mjera koja se već dugo sprovodi.

Tim gestom se "priznaje činjenica da se ne može zemljama članicama smještenim na vanjskim granicama Unije prepustiti da same rješavaju" problem nevjerovatnog priliva migranata, kao što su to Grčka ili Italija, komentarisala je u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto.

"Evropa je u situaciji koja nije dostojna Evrope, to se jednostavno mora reći", rekla je Merkel pozivajući tokom razgovora s građanima na pravedniju raspodjelu prihvata izbjeglica unutar EU.

Od januara do juna ove godine u Evropsku uniju su kroz Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, Crnu Goru i Kosovo ušle 102.000 migranata, dok je u istom razdoblju prošle godine pristiglo 8.000 izbjeglica, objavila je agencija Fronteks zadužena za vanjske granice šengenskog prostora.

Prema podacima kojima raspolaže Frontex, u prvih sedam mjeseci ove godine, broj migranata na granicama Evropske unije dosegao je 340.000, u poređenju sa 123.500 u istom razdoblju prošle godine.

Samo prošle sedmice približno je 5.300 osoba, uglavnom sa područja subsaharske Afrike, spašeno u Sredozemlju u okviru nekoliko desetina operacija spašavanja koje sprovode talijanska mornarica i evropska misija Triton.

Tokom samita o Zapadnom Balkanu koji počinje sjutra u Beču, Austrija bi trebala predložiti akcioni plan u pet tačaka koji predviđa jačanje borbe protiv mreža krijumčara, "ravnopravniju" raspodjelu izbjeglica unutar EU, pojačanu saradnju sigurnosnih službi, pomoć zemljama iz kojih dolaze migranti i "strategiju azila na evropskoj ljestvici".

(Fena)

Portal Analitika