EU web forum

IPA Konkurs za dodjelu grantova za jačanje veza između nauke i privrede

Ministarstvo nauke, u saradnji sa Ministarstvom finansija - Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, organizovalo je danas, 25. avgusta 2015. godine, u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore, 3. Info dan posvećen Konkursu za dodjelu malih i srednjih grantova za jačanje veza između nauke i privrede, koji se realizuje u okviru Grant šeme “"Transfer znanja između sektora visokog obrazovanja, istraživanja i industrije". Cilj pomenute Grant šeme je čvršće povezivanje akademskog i privrednog sektora, što je i jedan od tri prioritetna cilja Strategije naučno-istraživačke djelatnosti 2012-2016.
 IPA Konkurs za dodjelu grantova za jačanje veza između nauke i privrede
Portal AnalitikaIzvor

Povod za organizovanje trećeg Info dana (prethodna dva održana su 09. i 24. juna) bile su izmjene određenih segmenata u Vodiču za Aplikante, kako bi Konkurs bio što više prilagođen potrebama kandidata, čime bi se omogućilo veće korištenje ovih fondova.

Svi održani Info dani, uključujući i današnji bili su prilika da se potencijalni aplikanti bolje upoznaju sa mogućnostima korištenja sredstava predpristupne pomoći EU (IPA), mehanizmima i procedurama za prijavljivanje na Konkurs. Pravo učešća na Konkursu imaju: Naučnoistraživačke institucije, Mikro, mala i srednja preduzeća; Visokoobrazovne institucije; Nevladine organizacije; Socijalni partneri: Unija poslodavaca, udruženja zaposlenih i sindikati; Centri izvrsnosti i Naučno tehnološki parkovi.

Ukupan iznos sredstava za realizaciju ovog Konkursa je 749.442 EUR-a. Minimalan iznos granta je 3.000 EUR, a maksimalan 25.000 EUR-a, pri čemu je učešće korisnika granta 10% od iznosa koji mu bude odobren.

Sredstva se mogu dodijeliti za sljedeće aktivnosti:

  • Tržišno orjentisana istraživanja i inovacije;
  • Unapređenje i/li inoviranje postojećih tehnoloških procesa, proizvoda i/li usluga;
  • Dizajn i širenje inovativnih formi u organizaciji rada;
  • Povećanje kapaciteta u tehnološkom razvoju i inovacijama;
  • Transfer znanja i inovativnih vještina između akademskog sektora i preduzeća.


Konkursu za dodjelu malih i srednjih grantova za jačanje veza između nauke i privrede otvoren je  do 15. septembra 2015. godine. 

Portal Analitika