Literatura

Ljiljana i Božidar dobitnici izdanja "Nove knjige"

Portal Analitika i izdavačka kuća Nova knjiga sa Gradskom knjižarom, nagradili su dva čitaoca sa po jednim naslovom podgoričkog izdavača.
Ljiljana i Božidar dobitnici izdanja "Nove knjige"
Portal AnalitikaIzvor

Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da dobiju dva naslova u izdanju Nove knjige, a to su Kaluđerović Ljiljana (Lovac na zmajeve) i Božidar Lazarević (Kuća mrtvih mirisa).

Nova knjiga je izdavačko preduzeće osnovano prije desetak godina u Podgorici, a do danas je objavila više stotina izdanja u deset različitih biblioteka i postala najveći distributer i izdavač knjiga u Crnoj Gori. U sklopu Nove knjige posluje lanac Gradskih knjižara, koje su ujedno najsnadbjevenije u Crnoj Gori, sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu, a najveća se nalazi na Trgu Republike u Podgorici.

24vida

Vida Ognjnović: Kuća mrtvih mirisa

"Miris je, međutim, živ, jer on može da se održi samo u živom stanju. On ili nestaje, ili živi, nema mirisnih ruina. Ruševina je samo ono što je izgubilo miris. Samo on, ta obilježena čestica vazduha, jedino on može da nas napoji nepobitnim saznanjem o bivstvu. On nas uvjerava u trajnost dima, te najtrošnije od svih prirodnih pojava.", citat je iz romana Vide Ognjenović.

2408lovac

Haled Hoseini: Lovac na zmajeve

"Lovac na zmajeve" je dirljiva priča o dalekoj kulturi Avganistana i sazrijevanju dva dječaka u posljednjim mirnim danima, danima prije upada ruske vojske.

Amir i Hasan su dva nerazdvojna prijatelja koja veže strast za pravljenjem zmajeva, a razdvaja klasna razlika. Amiru je Hasan bio drag, ali bio mu je i kamen spoticanja u odnosu sa njegovim ocem. Baba je bio naklonjen Hasanu i uvijek ga je pominjao kao primjer idealnog dječaka. Posljednji odigrani turnir i izdaja Amira donio je razdor među njima i životi su im krenuli različitim putevima.

Mnogo godina kasnije, kao odrastao čovjek u Americi, Amir shvata da nema mira i da ga događaj iz djetinjstva proganja i pokušava da pronađe iskupljenje. Upoznajući Hasanovog sina, pokušava da zauzme Hasanovo mjesto i popravi grešku iz djetinjstva.

Portal Analitika