Literatura

OKF: Objavljen treći broj Arsa

Treći ovogodišnji broj časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars, objavljen je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.
OKF: Objavljen treći broj Arsa
Portal AnalitikaIzvor

Broj otvara nova poezija Marka Vešovića naslovljena "Malo dima i malo pepela". Odlomak iz romana u nastajanju Milorada Popovića objavljen je u ovom broju Arsa pod naslovom "Petrovdanski sabor". Slijedi poezija crnogorskog pjesnika Nebojše Nikčevića, "Sunce". Kratka priča mladog crnogorskog pisca Ethema Mandića zove se "Sjećanja (Sise Mire Furlan)". U ovom broju debituje pjesnik Vuk Begović, čija je poezija naslovljena kao "Kontinuum". Ispod zapitanosti "Što će nam poezija" u ovom broju Arsa objavljeni su stihovi Lidije Vukčević. Poeziju ruske pjesnikinje Bele Ahmaduline, pod naslovom "Groznica", preveo je za ovaj broj Arsa Marko Vešović. On je takođe prevodilac stihova Vere Inber, objavljenih u ovom broju Arsa, dok prevod teksta D.H. Lorensa "Engleska, moja Engleska" potpisuje Vanja Vukićević-Garić.

Američkog pjesnika i književnog kritičara Alberta Mobilija prevela je Dragana Krišenković-Brković, a poezija je objavljena pod naslovom "Kucnuti u drvo". Mobilija je dobitnik je nagrade Whiting Writers’ Award 2000. godine, a njegove pjesme su se pojavile u časopisima Harper’s, The Village Voice, Grand Street, Black Clock, Bomb, Cabinet, Talisman, Tin House. Objavio je četiri knjige poezije: "Savitljiva opsada" (Bendable Siege, 1991), "Geografija" (The Geographics, 1995), "Čulno uzdizanje u meni" (Me with Animal Towering, 2002) i "Kucnuti u drvo" (Touch Wood, 2011). Mobilio predaje na koledžu "Eugene Lang" na njujorškom "New School University".

U ovom broju Arsa je i priča jednog od najznačajnijih savremenih pisaca Andreja Nikolaidisa, koja se zove "Mađarska rečenica".

Esej Nikole Radulovića je o "Univerzalnosti Vilijema Šekspira i dvadeset vekova ljudske civilizacije". Miljenko Jergović u tekstu "Princip, filozof, Jevrejin" piše o specifičnoj temi iz jugoslovenske kinematografije - ubistvo nadvojvode Franja Ferdinanda.

Pjesnik i kritičar Ljubeta Labović piše u tekstu "Između stvarnosti i sna, ili grad kao topos u poeziji Pavla Goranovića" o knjizi "Grad punog mjeseca".

Mlada književna kritičarka i publicistkinja Ksenija Rakočević napisala je esej "Vampir kao organizaciono načelo Pekićevog romana 'Kako upokojiti vampira'", a Sofija Kalezić-Đuričković o romanima Mirka Kovača. Tekst Alana Sinfilda "Umjetnost kao kulturna produkcija" za ovaj broj Arsa preveo je Nikola Kasalica.

Momir Mićunović potpisuje napis "O zbirci pjesama 'Privid sunca' Bosiljke Pušić", a broj zatvara tekst Tanje Bakić "Posvete" o istoimenoj knjizi crnogorskog pjesnika Bogića Rakočevića.

Objavljeni tekstovi iz časopisa Ars uskoro će biti dostupni i na sajtu www.okf-cetinje.org.

Portal Analitika