EU web forum

Merkel: Migranti su glavna glavobolja

Usvajanje paketa pomoći Grčkoj u Evrogrupi predstavljalo je i političko pitanje za Njemačku, najvećeg finansijera kase u Briselu. Kancelarka Angela Merkel uspjela je da nametne svoj stav, koji nije dijelio ministar finansija Volfgang Šojble, kao ni dio građana Njemačke koji više nijesu raspoloženi da im se zavlači ruka u džep za finansiranje Grčke.
Merkel: Migranti su glavna glavobolja
Portal AnalitikaIzvor

Njemački poslanici će se 19. avgusta izjašnjavati o ovom trećem planu za Grčku, ali uprkos protivljenju dijela javnosti ne postoji opasnost da oni odbiju ovaj plan. Uprkos tome što je Grčka dugo bila tema broj 1 u EU, Merkel ukazuje da će od ove, i svih drugih stavki na agendi rasprava u Briselu, najvažnije biti migracije i da je potrebna jedinstvena politika azila kako bi se Unija izborila sa nezadrživim prilivom izbjeglica.

Usvajanjem paketa pomoći za Grčku u Evrogrupi 14. jula za sada je stavljena tačka na šestomjesečnu neizvesnost u pogledu finansijske sudbine Grčke. 
Njemački ministar finansija Volfgang Šojble to je dočekao umjerenom izjavom da je to „dobar dan“ i da bi bilo „neodgovorno ne iskoristiti“ promenu tona u Atini koja se bilježi od sredine jula.
Šojble, čija popularnost u Nemačkoj je na vrhuncu, važi za bauk u Evropi. Ipak se povinovao mišljenju kancelarke, koja je željela po svaku cijenu da otkloni opasnost izlaska Grčke iz zone eura. Ona među zagovornicima discipline u Evropi spada među umjerenije. 
Iako je zvanično pozdravio postizanje sporazuma, Šojble je još u julu predlagao privremeni izlazak Grčke iz zone eura kao jedno od mogućih ruešenja, a i kasnije se zalagao za privremeni sporazum koji bi omogućio isplatu novca, kako se ne bi trajni sporazum sklopio ishitreno. (Euroaktiv.rs)

Portal Analitika