EU web forum

Italija će najviše dobiti od EU za migrante

Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde eura za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru - Italija i Grčka. Od početka godine u Evropu je iz sjeverne Afrike stiglo gotovo 200.000 migranata i sada je imigracija a ne nezaposlenost najveća briga građana Evropske unije.
Italija će najviše dobiti od EU za migrante
Portal AnalitikaIzvor

Italija će za period 2014-20. dobiti gotovo 560 miliona eura a Grčka 473 miliona, saopštila je Evropska komisija.

"Članice EU danas se suočavaju sa nazapamćenim izazovom na planu migracija i bezbjednosti i Komisija je preduzela mjere u duhu solidarnosti", istakao je evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos.

Komesar je dodao da se moraju preduzeti hrabri koraci kako bi se poboljšalo upravljanje migracijama, unapredila saradnja i osigurala bezbednost građana EU od organizovanog kriminala i terorizma.

"Nacionalnim programima koje je odobrila Komisija predviđa se značajna finansijska pomoć članicama da odgovore na izazove. Odlučni smo da i dalje pokazujemo solidarnost u praksi", istakao je Avramopulos.

Kako se navodi, Komisija je intenzivno radila sa članicama kako bi osigurala hitnu isplatu iz EU fondova. U martu su već odobrena 22 nacionalna programa a još 13 će biti odobreno kasnije ove godine.

Migrantska kriza eskalirala je u 2015. i hiljade migrnata sa Bliskog istoka i iz Afrike (ISF).

 

Izvor: EurActiv.rs

Portal Analitika