EU web forum

Sledeći rok za aplikacija za Erasmus 2. septembar

Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid iz Podgorice, kao zvanično imenovanom Kontakt tačkom za Program Evropske unije „Erasmus+ Mladi u akciji“, uz podršku Salto SEE Resursnog Centra organizovala je Info dane u Podgorici, Beranama i Nikšiću o samom programu.
Sledeći rok za aplikacija za Erasmus 2. septembar
Portal AnalitikaIzvor

- Program Erasmus+ EU je otpočeo sa realizacijom 1. januara 2014. godine. Erasmus + je program Evropske komisije koji za cilj ima da podstakne razvoj praktičnih vještina i zapošljivost mladih, kao i da doprinese modernizaciji obrazovnog sistema i omladinskog rada. Program Erasmus + okuplja sedam postojećih programa EU u oblasti obrazovanja, obuke i omladinske politike. Kao jedinstven program Erasmus+ nudi više mogućnost za saradnju u oblasti obrazovanja, obuke, rada sa mladima i sporta – saopšteno je iz Asocijacije za demokratski prosperitet-Zid

Info dani su realizovani u cilju informisanja omladinskih organizacija koje rade sa mladima  iz Crne Gore kako bi na što kvalitetniji način uzeli učešće  i koristili finansijska sredstva iz ovog programa.

Mladima je posebno bila interesantna informacija da mogu volontirati do godinu dana u bilo kojoj zemlji u EU pri čemu bi im bili pokriveni troškovi smještaja, hrane, putovanja I osiguranja, a dodatno imaju obezbijedjen I džeparac.

Info dan je  bio  namijenjen predstavnicima organizacija koje svoje aktivnosti realizuju na prostoru svih opština kao i organizacijama koje žele da realizuju projekte od značaja za malde, a imaju međunarodni karakter kao što su: međunarodne omladinske razmjene, međunarodne obuke za mlade i omladinske radnike, kao i za razmjenu iskustva.

Kroz ovaj program organizacije imaju mogućnost  da apliciraju sa projektima do 150.000eura.

Sledeći rok za slanje online aplikacija za Erasmus+ Mladi u Akciji u drugoj rundi je 2. Septembar 2015 godine.

Ukupan budzet dostpuan organizacijama iz Jugoistočne evrome je 1,5 milion eura u sklopu ključne akcije 2 – „Capacity Buliding in the field of youth“.

U prvom roku apliciranja za program E+, oko 50% aplikacija pristiglih iz Crne Gore je odobreno.  Aplikacije se mogu popuniti i na hrvatskom jeziku kao jednom od zvaničnih jezika EU.

Projekat mora da bude u interesu mladih, a organizacija koja aplicira mora biti zvanično registrovana duže od godinu dana i mora imati PIC broj.

Portal Analitika