EU web forum

NVO Građanski kreativni centar i Prijestonica Cetinje ove godine obilježiće Svjetski dan mladih 12. avgusta.

Misao koja je pokrenula obilježavanje Međunarodnog dana mladih, 1999. godine, bila je želja za skretanjem pažnje vladama širom svijeta na potrebe mladih. Ove godine tema Svjetskog dana mladih je građanski aktivizam mladih.
NVO  Građanski kreativni centar i Prijestonica Cetinje ove godine obilježiće Svjetski dan mladih 12. avgusta.
Portal AnalitikaIzvor

NVO Građanski kreativni centar zajedno sa Prijestonicom Cetinje  je spremio zanimljiv događaj posvećen mladima. Prisutni će imati priliku da uživaju u raznovrsnom program. Program počinje 12. avgusta u 19 h na Dvorskom trgu.

          Program će otvoriti dvije mlade perspektivne umjetnice Milica i Ivanka Muhadinović  koje će na flauti odsvirati neke od značajnijih klasičnih muzičkih djela. Zatim će prisutni imati priliku da odgledaju kratki film “Primjeri omladinskog aktivizma na Cetinju” o omladinskim aktivnostima koje su se dešavale prethodnih godinu dana na Cetinju. Film je snimljen da bi pokazali prisutnima kako mladi na Cetinju kreiraju svoje slobodno vrijeme i na koji način obrazovne institucije, nevladin sektor i institucije koje se bave mladima im pomažu u tome da svoju kreativnost izraze na najbolji mogući način. Takođe, mladi će imati priliku da učestvuju u diskusiji “Pričajmo o mladima” na temu građanskog aktivizma mladih u našoj zemlji tj. na koji način mladi utiču na promjene, kako oni iniciraju i sprovode određene akcije kao i da li su mladi danas previše nezainteresovani da sami kvalitetno ispune svoje vrijeme i slično. Mlada volonterka NVO Građanski kreativni centar Milica Knežević će govoriti o značaju volonterizma i o vremenu provedenom u Americi i iskustvu koje je tamo stekla. NVO Građanski kreativni centar će uručiti nagrade za tri najbolje priče o omladinskom aktivizmu na osnovu konkursa koji je objavljen početkom mjeseca, a na koji su pravo učešća imali mladi iz svih gradova Crne Gore.

          Prijestonica Cetinje je za ovu priliku spremila sajam mladih  na kome će se predstaviti mladi iz različitih obrazovnih institucija koji već imaju određene ideje za pokretanje sopstvenog biznisa i svoje slobodno vrijeme posvećuju jako zanimljivim hobijima.  JU Gimnazija Cetinje će se predstaviti sa kreativnim radionicama pravljenja nakita, dekupaža i melema. Nenad Vujanović, student Likovne akademije predstaviće svoje crteže kao i Tijana Martinović, učenica Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja. Marija Vujović, mlada dizajnerka sa Cetinja će imati svoj štand na kome će prisutnima prikazati svoje kreacije.

          Program će se zatvoriti  koncertom Luke Radovića i Iskre Zeković.

                   Događaj je dio  projekta NVO Građanski kreativni centar  CreActive koji je podržan od strane FAKT kroz program De Facto Strong, a finansira ga Evropska unija.

poster1
Portal Analitika