Literatura

Knjiga Radovana Radonjića,,Trinaesti jul“ od 3.avgusta na kioscima S PRESS-a

Knjiga Radovana Radonjića,,Trinaesti jul“ koju su, u cilju obilježavanja značajnog istorijskog datuma, izdali Pobjeda i Udruženje boraca i antifašista Podgorice od 3. avgusta na kioscima S PRESS-a.
Knjiga Radovana Radonjića,,Trinaesti jul“ od 3.avgusta na kioscima S PRESS-a
Portal AnalitikaIzvor

U knjizi autor govori  o značaju 13. jula za Crnu Goru i Evropu, što je i tema iz naslova njegove nove knjige.

Akademik prof. dr Radovan Radonjić osnivač je i voditelj prve Škole demokratije i prve Škole retorike u Crnoj Gori. Objavio je više desetina knjiga, među kojima je pet univerzitetskih udžbenika, i nekoliko stotina stručnih i naučnih radova od kojih je 50 prevedeno na engleski, francuski, ruski, italijanski, japanski, njemački i kineski jezik. Dobitnik je Nagrade oslobođenja Cetinja (1973),Trinaestojulske nagrade (1975) i Nagrade oslobođenja Titograda (1980). Autor je knjige "Znameniti govori" za najljepši zbornik crnogorskih i svjetskih govora.

Govoreći zašto je u svojoj najnovijoj knjizi  ,,Trinaesti jul“ – nazvao crnogorski ustanak ,,Big Bengom“, odnosno ,,Velikim praskom“, prof. dr Radovan Radonjić je kazao da su tri  valjana razloga za takvo upoređenje.

-“Prvo: Od oko 400 bojeva i ratova, koliko ih je Crna Gora imala od vojničkog pregnuća kneza Stefana Vojislava protiv Vizantije kod Vira 1040. i Tuđemila 1042. godine do Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, samo je ovaj potonji imao atribuciju narodnooslobodilačkog. Crnogorci su se u njemu, prvi put u svojoj istoriji, borili kako piše u ,,Omladinskom pokretu“ od 15. decembra 1941. godine – ,,za svoju slobodu, svoju nezavisnost i svoju kulturu“ - kazao je on u intervjuu za Pobjedu.

Portal Analitika