Literatura

Stefan Bošković gost regionalnog književnog festivala "Šušur"

Crnogorski pisac i dramaturg Stefan Bošković gost je književnog festivala "Šušur" koji će 9. i 10. avgusta biti održan na Korčuli, saznaje Portal Analitika.
Stefan Bošković gost regionalnog književnog festivala "Šušur"
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o događaju koji će za kratko vrijeme okupiti imena kao što su Mirjana Novaković, Ante Tomić, Vladimir Arsenijević i Srećko Horvat.

Četvrto izdanje ovog "festivala od riči", kako navode organizatori, "donosi književne poslastice korčulanskoj i regionalnoj publici u mjesecu koji toplinom ruši sve rekorde".

- Vruća tema ovog ljeta biće "Ljubići & Krimići", a za svaki žanr rezervisana je po jedna književna tribina u ambijentu pitoresknog srednjovjekovnog Starog grada Korčule. Nastao je iz dokolice i ćakule ljetnjih dana, a pokrenuo se u trenu travanjske depresije i iščekivanja bonace i bure pet Korčulom nadahnutih žena iz Splita, Zagreba i Beograda koje su tražile patent za razbijanje letargije dugih vrelih dana - navodi se u najavi festivala koji je osmislilo pet dama - Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević.

Kada je riječ o gostovanju našeg umjetnika, poziv je stigao zahvaljujući njegovom debitanskom romanu "Šamaranje", koji je objavljen prošle godine prvo u izdanju Pobjede kao drugonagrađeni na prvom konkursu Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori 2013. godine, a zatim OKF i CDNK.

- Poziv za učešće na "Šušuru" dobio sam od organizatorki, tačnije Nataše Janković. Moj roman im je veoma interesantan kao osvrt na ovogodišnju temu festivala - izjavio je Bošković za Portal Analitika.

0508susurIzuzetno interesantna koncepcija ove književne manifestacije već u četvrtom izdanju privlači značajna imena regiona. Festival će početi u 9. avgusta kada će o krimićima govoriti Ante Tomić (Hrvatska), Želimir Periš (Hrvatska), Rumena Bužarovska (MK), Mirjana Novaković (Srbija) i Emir Imamović Pirke (BiH/Hrvatska). Narednog dana o "ljubićima" će govoriti Vladimir Arsenijević (Srbija), Kejt Mičel (Hrvatska), naš Stefan Bošković i Srećko Horvat (Hrvatska).

Prateći program "Šušura" čini i radionica Ko se voli taj se "boji" za djecu, mlade i "sve koji se tako osjećaju" gdje učesnici moći, uz malo mašte i puno boje, da postanu junaci svojih omiljenih priča na jedan dan. Festival od riči biće zatvoren feštom "Samo ljubav" na taraci "Trepoce" uz DJ Ewoxa iz Beograda.

Foto: Luka Bošković

Portal Analitika