Literatura

Jubilarno izdanje romana u "Potrazi za Aljaskom" Džona Grina

Povodom desetogodišnjice odobjavljivanja romana "U potrazi za Aljaskom" američkog autora Džona Grina, Izdavačka kuća Nova knjiga pripremila je njegovo jubilarno izdanje.
Jubilarno izdanje romana u "Potrazi za Aljaskom" Džona Grina
Portal AnalitikaIzvor

"U potrazi za Aljaskom" prvi put je objavljen 2005. godine i bukvalno preko noći postao svjetski književni fenomen. Roman je odmah prihvaćen od strane kritike, a ubrzo nakon toga dobio je i nagradu "Michael L. Printz", koja se jednom godišnje dodjeljuje Američkog udruženja bibliotekara autorima romana za mlade.

Za Džona Grina godine nakon završetka koledža nisu bile lake, uslijedila su osjećanja izgubljenosti i usamljenosti. Iz tih godina opisujući osjećanja napuštenosti, kajanja i dvosmislenosti, Džon Grin piše veoma ličan roman.

Glavni junak romana Majls Halter očaran je čuvenim oproštajnim riječima - i umoran od bezbjednog života u okrilju kuće. Zato odlazi u internat u potrazi za nečim što je pjesnik Fransoa Rable na samrti nazvao "velikim možda". Majlsa očekuje mnogo toga u Kalver Kriku, uključujući i Aljaska Jang. Pametna, zabavna, uvrnuta i ubistveno seksi, Aljaska će uvući Majlsa u svoj lavirint i katapultirati ga u pravcu velikog možda. U potrazi za Aljaskom prati neizbrisivi uticaj koji jedan život može ostaviti na drugi.

Džona Grina, naša čitalačka pubika upoznala je kroz roman i istoimeni film "Krive su zvijezde", koji je dugo zauzimao prvo mjesto na svjetskim i našim top listama. Trenutno, ljubitelji romana Džona Grina mogu uživati u projekcijama filma "Gradovi na papiru", po njegovoj istoimenoj knjizi.

Romane "Krive su zvijezde", "Gradovi na papiru" kao i nezaboravni roman "U potrazi za Aljaskom" koji se i deset godina nakon svog prvog izdanja održao i ostao originalan, možete naći u izdanju Nove knjige, u svim Gradskim knjižarama, ili naručiti putem sajta www.novaknjiga.com.

3107aljaska

 

Portal Analitika