EU web forum

Utvrđen Predlog zakona o priznavanju inostranih diploma: Usaglašavanje sa praksom u EU

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 30. jula 2015. godine usvojila Prijedlog zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija koji će doprinijeti kvalitetnijoj proceduri priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija, a samim tim i većoj mobilnosti radne snage i daljem razvoju cjeloživotnog učenja.
Utvrđen Predlog zakona o priznavanju inostranih diploma: Usaglašavanje sa praksom u EU
Portal AnalitikaIzvor

Utvrđivanjem novog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanju kvalifikacija uslovljeno je potrebom daljeg unapređivanja postupka priznavanja inostranih obrazovnih isprava i izjednačavanja kvalifikacija, odnosno preciznije definisanje nadležnosti Ministarstva, škola i ustanova visokog obrazovanja i usaglašavanja sa praksom u EU.

Ministarstvo prosvjete će i u narednom periodu vršiti prizanvanje isprave o stečenom osnovnom, srednjem, višem stručnom i visokom obrazovanju u svrhu zapošljavanja, dok će priznavanje isprave o stečenom obrazovanju u svrhu nastavka školovanja sprovoditi škola, odnosno ustanova visokog obrazovanja.

Za razliku od postojećeg rješenja, izjednačavanje kvalifikacije vrši škola, odnosno ustanova koja nudi uporediv obrazovni, odnosno studijski program. Ukoliko u Crnoj Gori ne postoji škola, odnosno ustanova, koja realizuje uporediv obrazovni, odnosno studijski program izjednačavanje kvalifikacija vrši nadležno stručno tijelo. Stručno tijelo je profesionalno udruženje sastavljeno od stručnjaka iz određene oblasti za koju se traži izjednačavanje kvalifikacije.

U cilju približavanja sistema i same kvalifikacije obrazovanja posldavcima, rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave sadržaće minimum sljedeće podatke: ime i prezime nosioca inostrane obrazovne isprave, podatke o obrazovnoj ispravi, status škole, odnosno ustanove, informaciju o studijskom programu, oblast i nivo obrazovanja u državi porijekla i dr.

Portal Analitika