EU web forum

Nastavlja se arbitraža o Piranskom zalivu

Arbitražni postupak između Slovenije i Hrvatske o Piranskom zalivu biće nastavljen uprkos aferi koja je izbila kada je u medijima otkriveno dogovaranje slovenačkog sudije u arbitražnom vijeću s predstavnicom slovenačke vlade.
Nastavlja se arbitraža o Piranskom zalivu
Portal AnalitikaIzvor

Taj sudija i vladina službenica dali su ostavke, a spor će biti nastavljen kada se izabere novi sudija. Ovaj granični spor je bio prijetnja za pristupanje Hrvatske EU, a sporazum o arbitražnom rješavanju spora na sudu u Hagu sklopila je 2009. bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor sa tadašnjim slovenačkim premijerom Borutom Pahorom. Srbija takođe ima granične sporove sa susjedima, a premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je 24. jula i mogućnost arbitraže sa Hrvatskom zbog Šarengradske ade na Dunavu ukoliko se dijalogom ne riješi spor.

Slovenački sudija Stalnog arbitražnog suda u Hagu u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije Jernej Sekolec podnio je ostavku 23. jula, a Slovenija ima rok od 15 dana da odabere novog sudiju kako bi se postupak nastavio. 

Dnevnik Televizije Slovenija je 23. jula, nakon vijesti o ostavci slovenačkog sudije, objavio nekoliko mogućih imena kandidata za mjesto novog arbitra, a među najozbiljnijim je bivši ustavni sudija Ernest Petrič, koji je ranije već konkurisao za slovenačkog člana arbitraže

Razlog za ostavku je kršenje obaveze sudije o nepristrasnosti. Slovenački mediji objavili su transkripte komunikacije u kojima Sekolec i izaslanica slovenačke vlade za ovaj dosije Simona Drenik razgovaraju o taktici koju treba primijeniti kako bi Slovenija dobila što povoljniji položaj. 

Prema audio-zapisima, Sekolec je Drenikovoj prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara i s njom osmišljavao kako uticati na ostale sudije. Tako joj je, između ostalog, rekao da je predsjednik suda vrlo rano u postupku rekao da su "Slovenci dobili šta su htjeli na moru" i da najmanje dvije trećine Piranskog zaliva ide Sloveniji.

Spor se odnosi na Piranski zaliv u Jadranskom moru, kojem Slovenija pridaje veliki značaj budući da ima samo 46 kilometara obale. Ovaj spor je dugo ugrožavao pristupanje Hrvatske EU, a mogućnost da Slovenija uloži veto visila je u vazduhu kao prijetnja. 

Sporazumom Hrvatske i Slovenije iz 2009. predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja. Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom s popisa arbitara Evropske komisije.

Odluka arbitražnog suda očekuje se u decembru. 

Izvor: euroactiv.rs

Portal Analitika