EU web forum

Crnogorski poljoprivrednici u još jednoj studijskoj posjeti EU

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović boraviće od 22. do 26. jula u zvaničnoj posjeti Belgiji na zvaničan poziv ministra poljoprivrede regije Valonija Renea Kolena, a u delegaciji će biti i 30 poljoprivrednih proizvođača.
Crnogorski poljoprivrednici u još jednoj studijskoj posjeti EU
Portal AnalitikaIzvor

Osim razgovora koje će ministar imati na bilateralnom nivou, crnogorska delegacija će učestvovati na najvećem poljoprivrednom sajmu na otvorenom u Evropi, koji se održava u Libramonu. Delegacija će posjetiti više institucija iz oblasti poljoprivrede, pogona i farmi, kao što su fabrika sira, škola sira, centar za osemjenjavanje, udruženje poljoprivrednika, farma tovnih junadi i svinja. Poljoprivrednici iz Crne Gore, uglavnom stočari, imaće priliku da se upoznaju sa različitim modelima umrežavanja poljoprivrede i turizma u ovoj regiji.

- Bilateralna saradnja Crne Gore sa Belgijom u oblasti poljoprivrede dogovorena je prilikom susreta Ivanovića sa federalnim ministrom poljoprivrede te zemlje Vilijemom Borsusom u Briselu, početkom marta ove godine. Dogovoreni su konkretni koraci saradnje u oblasti uspostavljanja sistema bezbjednosti hrane, organske poljoprivrede, proizvodnje povrća, sistema praćenja životinja od farme do finalnog proizvoda ("od njive do trpeze"), kao i povećanja produktivnosti krava. Pored toga, dogovorena je saradnja u procesu edukacije, istraživanja, kao i promocije poljoprivrednih proizvoda (dizajn i pakovanje), u čemu Belgija prednjači u Evropi po iskustvu i rezultatima - ističe se u saopštenju PR Službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Takođe se podsjeća da se posjeta poljoprivrednika ralizuje saglasno dogovoru postignutom prilikom tadašnjeg susreta dva ministra poljoporivrede, Ivanovića i Kolana.

- Riječ je o još jednoj studijskoj posjeti koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi crnogorskim proizvođačima omogućili da direkto vide kako funkcioniše poljoprivredna proizvodnja i plasman u zemljama EU, da usvoje nova znanja, dobiju praktična iskustva i nove ideje koje bi mogli da primijene na svojim gazdinstvima. Tokom prethodna dva mjeseca grupe crnogorskih stočara, proizvođača voća i povrća i drugi bili su na edukaciji u Poljskoj i Austriji. Prošle godine pčelari su putovali u Bavarsku, a realizovane su i studijske posjete maslinara Hrvatskoj, kao i posjeta poljoprivrednih proizvođača Sjedinjenim Američkim državama. Ministarstvo finalizuje pripreme za naredne studijske posjete, a prva od njih biće odlazak vinogradara i ribara u Italiju - navodi se u saopštenju.

Portal Analitika