In firme

IBM: Prihodi pali trinaesti kvartal zaredom

International Business Machines (IBM) ostvario je u drugom tromjesečju ove godine pad prihoda za 13,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je već 13. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog diva padaju.
IBM: Prihodi pali trinaesti kvartal zaredom
Portal AnalitikaIzvor

IBM je u ponedjeljak objavio kako su njegovi ukupni prihodi u proteklom kvartalu iznosili 20,8 milijardi dolara, dok su u istom lanjskom razdoblju bili 24 milijarde.

Neto dobit kompanije pala je za 17 posto, na 3,45 milijardi, dok je u drugom tromjesečju prošle godine iznosila 4,14 milijardi.

Najveća globalna uslužna tehnološka kompanija, sa gotovo 380.000 zaposlenih u svijetu, u dubokoj je tranziciji. Već se duže vrijeme u restrukturiranju nastoji riješiti dijelova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmjeriti svoje poslovanje prema 'cloud' i uslugama mobilne sigurnosti.

"Rezultati IBM-a odražavaju tranziciju firme. Nastavljamo da transformišemo naše poslovanje prema sektorima sa višom vrijednošću i većim povratom za dioničare", navela je u poslovnom izvještaju Džini Rometi, izvršna direktorica IBM-a.

Prihodi od sektora, koje poslovodstvo smatra 'strateškim imperativima', a to su 'cloud' i mobilni computing, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromjesečju oko 20 posto na godišnjem nivou. No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih dijelova te 104 godine stare kompanije.

Prihodi IBM-a od softverskog poslovanja pali su u drugom tromjesečju za 10 posto na godišnjem nivou, na 5,8 milijardi dolara. Za toliko su pali i prihodi od tehnoloških usluga, kao što je outsourcing.

IBM-u ne ide u prilog ni jačanje dolara jer na taj način padaju njegovi prihodi sa stranih tržišta, na kojima ostvaruje više od polovine ukupnih prihoda. U proteklih godinu dana vrijednost dolara prema korpi najvažnijih svjetskih valuta porasla je oko 20 posto.

I dok je prodaja IBM-a u SAD-u pala za osam posto, prihodi u Evropi, Bliskom istoku i Africi pali su u proteklom tromjesečju 17 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Još je veći pad prihoda, za 35 posto, IBM u proteklom tromjesečju zabilježio u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini, što je uglavnom posljedica jačanja dolara.

Kako su poslovni rezultati IBM-a slabiji nego što su analitičari u anketi Rojtersa procjenjivali, cijena dionice tog tehnološkog diva pala je u ponedjeljak na Vol Stritu za više od tri posto.

(SEEbiz)

Portal Analitika