EU web forum

Šćepanović: Ulaskom u EU primjenjivaće se evropski trgovinski sporazumi

Ulaskom u EU Crna Gora će morati da otkaže sve trgovinske sporazume sa trećim zemljama i primjenjuje evropske. Pored CEFTA i povlašćenog tretmana u trgovini sa EU, Crna Gora primjenjuje sporazume o slobodnoj trgovini sa EFTA zemljama, Ruskom Federacijom, Ukrajinom i Turskom. Za sada nema planova za zaključivanje novih sporazuma kazao je u intervjuu za Pobjedu Goran Šćepanović, šef Radne grupe za poglavlje 30 (Vanjski poslovi).
Šćepanović: Ulaskom u EU primjenjivaće se evropski trgovinski sporazumi
Portal AnalitikaIzvor

-Trgovinska politika Crne Gore je na liniji zajedničke trgovinske politike EU i već u ovoj fazi postoji dobar nivo usaglašenosti. U prethodnom periodu su uspješno okončane aktivnosti vezane za zakonodavstvo u oblasti spoljne trgovine, a u toku je usaglašavanje propisa vezanih za izvozne kredite, kontrolu izvoza i robu dvostruke namjene.

Crna Gora će danom pristupanja u potpunosti primjenjivati EU tarife za sve proizvode i usluge. Kako bi se blagovremeno stvorili uslovi, neophodno je usaglašavanje Liste koncesija i Liste specifičnih obaveza u trgovini uslugama u kontekstu članstva u STO, ali i otkazivanje važećih sporazuma sa trećim zemljama, pri čemu će Crna Gora primjenjivati EU sporazume sa trećim zemljama. Prilagođavanje politici EU će se vršiti postupno, a dinamika će u najvećoj mogućoj mjeri biti podređena interesima domaćih privrednika, kazao je Šćepanovi..

 U dijelu pravne regulative u vezi s izvoznim kreditima pristupiće se izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore kako bi se detaljnije razvile odredbe o načinu i uslovima izdavanja izvoznih kredita, kao i uređenju pravne regulative kojom će se konkretno definisati način finansiranja izvoznih kredita. Regulativa će biti usklađena s pravnom tekovinom EU.

-Crna Gora će danom pristupanja EU u potpunosti primjenjivati zajednički sistem nadzora izvoza robe dvostruke namjene, što će doprinijeti sveobuhvatnijoj kontroli trgovine robom koja se može koristiti kako u civilne tako i u vojne svrhe.

Takođe, u cilju daljeg usklađivanja s pravnom tekovinom EU iz oblasti kontrole izvoza robe dvostruke namjene, Ministarstvo ekonomije priprema predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli izvoza robe dvostruke namjene kojim će tokom II kvartala 2016. godine izvršiti dalje usklađivanje s pravnom tekovinom EU. Pomenuto se odnosi na usklađivanje s Regulativom 428/2009. dodao je on.

Na pitanje da li su zakonski propisi u ovom poglavlju usklađeni sa standardima EU, Šćepanović odgovara da se pravna tekovina najvećim dijelom sastoji od direktno primjenjivog zakonodavstva EU (tj. primjena počinje danom ulaska u EU) koje uglavnom proizilazi iz višestranih i dvostranih obaveza EU u području trgovine, ali i velikog broja autonomnih trgovinskih mjera.

-Ipak, dio pravne tekovine zahtijeva njegovo prenošenje u nacionalno zakonodavstvo i prije pristupanja EU i to iz područja izvoznih kredita i robe dvostruke namjene. Značajno je napomenuti da se skoro četvrtina pravne tekovine EU odnosi na ovo poglavlje, kao i da obuhvata Zajedničku trgovinsku politiku, bilateralne sporazume sa zemljama nečlanicama, politiku razvojne saradnje i humanitarne pomoći.

Vlada je jula prošle godine usvojila Pregovaračku poziciju kojom je dat osvrt na status crnogorskog zakonodavstva u kontekstu trenutne usklađenosti sa EU legislativom i definisano njeno dalje usaglašavanje, poručuje Šćepanović.

Portal Analitika