EU web forum

EBRD daje kredit Ukrajini za kupovinu gasa u EU

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dodijeliće Ukrajini oko 300 miliona dolara kredita za obezbjeđenje isporuka gasa iz Evropske unije.
EBRD daje kredit Ukrajini za kupovinu gasa u EU
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao direktor EBRD u Ukrajini Ševki Adžuner, na brifingu u Harkovu, vode se pregovori na tu temu.

"Razmatramo finansijsku pomoć u visini 250 do 300 miliona dolara i aktivno sarađujemo po tom pitanju, da tokom zimskog perioda ne bude problema. To će biti kreditni instrument", citirala je Adžunera ukrajinska agencija Unian.


Ranije je, prema podacima agencije, direktor EBRD Suma Čakrabarti rekao novinarima u Kijevu da je banka spremna da pruži podršku Ukrajini u organizaciji isporuka gasa iz EU.


"Prošle godine smo pružili podršku u organizaciji reverzibilnih isporuka iz Slovačke. Ove godine smo zainteresovani da učestvujemo u takvim projektima zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama, na primer Svjetskom bankom, da pomognemo da se organizuju isporuke gasa iz EU", rekao je on tada.


Gasprom je 1. jula prekinuo isporuke gasa u Ukrajinu zbog neplaćanja. Ukrajinski Naftogas je sa svoje strane saopštio da prekida kupovinu gasa od Gasproma do usaglašavanja uslova koji su dogovoreni 30. juna u Beču tokom trostranih pregovora (Rusije, Ukrajine i EU).


Prema podacima Ukrtransgasa, 1. jula su isporuke gasa iz Slovačke smanjene za trećinu. Transport gasa u Ukrajinu drugim načinom ne postoji. Konkretno, prema podacima medija, razlog za prestanak isporuka gasa iz Mađarske je nedostatak sredstava. Naftogas vodi pregovore s inostranim bankama o uzimanju kredita za kupovinu gasa.

(Blic.rs)

 

Portal Analitika