EU web forum

Euro pao 1,1 odsto

Euro je pao preko 1,1 odsto nakon što je u ponedjeljak objavljeno da je Grčka postigla dogovor sa međunarodnim kreditorima.
Euro pao 1,1 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Grčki premijer Aleksis Cipras vratio se u Atinu nakon što je pristankom na nove mjere štednje obezbijedio treću rundu pomoći.

"Nove mjere štednje biće oštrije i obuhvatiće širi spektar. Banke su i tokom ponedjeljka ostale zatvorene, a grčki parlament bi sjutra trebalo da verifikuje dogovor", navodi se u izvještaju FXLidera.

Grčka bi do 20. jula trebalo da plati 3,5 milijardi eura Evropskoj centralnoj banci (ECB).

Danas se očekuju izvještaji o ekonomskoj klimi u Njemačkoj i o maloprodaji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD pao je 0,05 odsto.

Cijena zlata nastavila je umjeren pad pod pritiskom jačanja dolara. Dogovor između Grčke i kreditora umanjio je tražnju za zlatom kao sigurnijim instrumentom.

Tokom azijskog trgovanja cijena tog plemenitog metala pala je 0,16 odsto.

Cijena sirove nafte naglo pala je nakon što je iranski diplomata potvrdio da je postignut istorijski dogovor oko nuklearnog programa. Iran je šesti na svijetu po proizvodnji nafte i njegov ponovni izlazak na tržište mogao bi dodatno da poveća već prekomjerne globalne zalihe nafte.

Sankcije će biti po etapama ukidane tako da se ne očekuje nagli i nekoordinirani priliv iranske nafte. Ipak, izvjesnost povećanja zaliha u budućnosti vrši jak pritisak na trenutnu cijenu nafte.

Tokom azijskog trgovanja cijena ovog energenta pala je 2,12 odsto.

Portal Analitika