EU web forum

Ulaskom u EU porez neće morati da se mijenja ali hoće akciza na cigarete

Ulaskom u Evropsku uniju (EU) Crna Gora uglavnom neće morati da mijenja poreske stope ali hoće akcizu na cigarete. Moraće da uvede akcizu na prirodni plin, ugalj, koks, zemni gas i električnu energiju, kazao je u intervjuu Pobjedi Novo Radović, rukovodilac Poglavlja 16 -oporezivanje.
Ulaskom u EU porez neće morati da se mijenja ali hoće akciza na cigarete
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je pojasnio da su poreske stope koje se primjenjuju u Crnoj Gori s uglavnom usklađene sa propisima EU i uglavnom će se mijenjati stope kod akciza na cigarete, kao i kod određenih proizvoda koji će biti obuhvaćeni obavezom za plaćanje akcize.

„Stope PDV-a koje se primjenjuju u Crnoj Gori su u skladu sa pravnom tekovinom, koja propisuje da snižena stopa može minimalno iznositi pet odsto, a opšta stopa 15 odsto, a maksimalna stopa nije ograničena. U Crnoj Gori standardna stopa iznosi 19 odsto, a snižena stopa sedam odsto, te ne postoji obaveza za usklađivanje poreskih stopa za ovaj porez“, dodao je on.

Prema njegovim riječima pravnom tekovinom EU nijesu predviđena ograničenja niti u pogledu minimalne, niti maksimalne poreske stope.

„To znači da neće postojati obaveza za promjenu poreske stope poreza na dobit u postupku usklađivanja“, istakao je Radović.

On je naveo da imajući u vidu regulatorni okvir EU Crna Gora zadovoljava okvire propisane direktivama kada su u pitanju minimalne stope za alkohol i alkoholna pića kao i mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, dok će se oblast oporezivanja duvanskih proizvoda usklađivati ujednačeno i postepeno što će ulaskom u EU rezultirati povećanjem cijene duvanskih proizvoda.

„Direktivom EU propisana je minimalna akcizna stopa koja se primjenjuje na proizvodnju i uvoz alkoholnih pića od 550 eura po hektolitru čistog alkohola. Državama članicama data je mogućnost da propišu višu akciznu stopu od propisanog minimuma, pa tako npr. u Francuskoj visina akcize po hektolitru čistog alkohola iznosi 1.730 eura, dok je u Hrvatskoj propisan iznos od 700 eura“, rekao je Radović.

On je istakao da primjenom važećih zakonskih rješenja kod oporezivanja cigareta na maloprodajnu cijenu cigarete po paklici koja iznosi 1,70 eura ukupno poresko opterećenje iznosi 1,25 eura od čega se na akcizu odnosi 0,98 eura a na PDV 0,27 eura, odnosno ukupno akcizno poterećenje po kilogramu iznosi 49 eura, dok minimum u EU po kilogramu iznosi 90 eura.

„Energenti i električna energija, alkohol i alkoholna pića i duvan i duvanski proizvodi su obavezni akcizni proizvodi koje propisuje Direktiva 2008/118/EU. U procesu koji je pred nama Crna Gora će nastaviti usklađivanje sa Direktivom 2003/96/EC u pogledu proširenja obuhvata proizvoda koji podliježu obavezi plaćanja akcize i to na ostale energente prirodni plin, ugalj, koks, zemni gas i električnu energiju. Ono što posebno treba imati u vidu kada je u pitanju uvođenje novih proizvoda jeste da se obezbijedi da uslovi za ubiranje poreza budu jednaki u svim državama članicama, odnosno potrebno je jasno utvrditi kad se akcizna roba može pustiti u upotrebu i ko je obveznik plaćanja ovog poreza“, rekao je Radović između ostalog.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika