EU web forum

Kvalitetna saradnja CG i Francuske: Ima prostora za nove zajedničke projekte

Podrška integracionim aspiracijama naše zemlje koja u kontinuitetu stiže od Francuske od izuzetnog je značaja, a u periodu pred nama, pored zajedničkih aktivnosti na implementaciji mjera iz pregovaračkog poglavlja 24 za pristup Evropskoj uniji, otvara se prostor za dalje jačanje i intenziviranje saradnje na projektima u oblasti reforme javne uprave, poručeno je sa današnjeg sastanka državne sekratarke u MUP-u Jadranke Vojinović i ambasadorke Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo.
Kvalitetna saradnja CG i Francuske: Ima prostora za nove zajedničke projekte
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Sastanak je bio prilika da državna sekretarka Vojinović upozna ambasadorku Brimo sa aktivnostima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo na polju reformi javnog sektora, kao i onim što u narednom periodu na ovom planu treba da uslijedi, gdje je zajednički ocijenjeno da je reforma u državnoj upravi, pored vladavine prava i reformi u oblasti ekonomije, jedna od najznačajnija tema u okviru integracionog procesa koja zbog svoje kompleksnosti predstavlja svojevrstan izazov, te stoga zahtjeva temeljan i sveobuhvatan pristup", saopšteno je iz MUP-a.

Vojinović je kazala da se u minulom periodu aktivno radilo na objektivnoj analizi postignutih rezultata, ali i procjeni zbog čega određene mjere nijesu mogle biti realizovane, i u tom kontekstu najavila izradu novog strateškog dokumenta za reformu javne uprave za period 2016- 2020. godine, koji je dobio punu podršku SIGMA-e i evropskih eksperata, a koji će identifikovati četiri ključne oblasti – državnu upravu, lokalnu samoupravu, organizacije sa javnim ovlašćenjima i uspostavljanje kvalitetnog upravljanja javnim finansijama.

U svakoj od ovih oblasti, kako je kazala, potrebno je izvršiti normativne intervencije, u smislu izmjena i dopuna zakonskih rješenja koja predstavljaju prepreku efikasnom sprovođenju procedura u javnoj administraciji i smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi, ali i podsticati punu implementaciju već donijetih dokumenata, naročito onih koji se tiču kadrovskog upravljanja i usavršavanja državnih službenika i namještenika na svim nivoima javne uprave.

"Takođe, akcenat razgovora stavljen je i na potrebe daljeg jačanja funkcionisanja sistema lokalne samouprave u cilju daljeg održivog razvoja, a kroz jačanje međuopštinske saradnje i službeničkog sistema na lokalnom nivou", ističu u MUP-u.

Ambasadorka Brimo iskazala je razumijevanje za procese reformi u oblasti javne uprave u Crnoj Gori, budući da se i Francuska susrijetala sa izazovima na ovom polju, naročito u dijelu koji tretira odnos državne uprave i jedinica lokalne samouprave, kao i njihovo finansiranje.

"Ona je izrazila spremnost za saradnju na budućim projektima, u kojima će kontinuiranu podršku pružati i rezidentni francuski ekspert u MUP-u Crne Gore za oblast evropskih integracija – poglavlje 24 Remi Priva", saopšteno je iz MUP-a.

 

Portal Analitika