EU web forum

Poglavlje 21 šansa za unapređenje saobraćajne infrastrukture

Pregovaračko poglavlje 21 - Trans-evropske mreže predstavlja šansu za obezbjeđivanje dodatnih sredstava iz evropskih fondova za unapređenje saobraćajne infrastrukture i stvaranje vizije o povezivanju Crne Gore sa ostatkom kontinenta, saopštio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.
Poglavlje 21 šansa za unapređenje saobraćajne infrastrukture
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Predstoji nam rad na definisanju prioriteta i dobroj administrativnoj pripremi. Ovo poglavlje nije obaveza, već šansa da dođemo do sredstava EU, ali i da stvorimo viziju kako povezati Crnu Goru sa ostatkom kontinenta“, rekao je Pejović na javnoj debati o poglavlju 21, koju su organizovali Kancelarija glavnog pregovarača, Delegacija EU u Crnoj Gori, Ambasada Velike Britanije u Podgorici i Britanski savjet, prenosi MINA-business.

On je naveo da je pregovaračko poglavlje 21, koje govori o načinu povezivanja Evrope u dijelu saobraćajne infrastrukture i transporta energenata, specifično, jer nema svoju pravnu tekovinu, odnosno bazira se na Lisabonskom ugovoru i tri regulative.

 „Tu nema mnogo posla, kada je riječ o usklađivanju, ali postoji obaveza izgradnje dijela kapaciteta, kako bismo se bolje bavili ovim politikama“, kazao je Pejović.

On je saopštio da pregovori o dijelu poglavlja koje se odnosi na saobraćajnu i energetsku mrežu treba da doprinese pronalaženju načina da se Crna Gora i Zapadni Balkan ponovo uvežu sa Evropom, ali i boljeg iskorišćavanja sredstava strukturnih fondova EU, namijenjenih za realizaciju infrastrukturnih projekata.

 „Koristi od poglavlja 21 trebalo bi da budu sigurniji i brži prevoz, ali i snabdijevanje energentima“, rekao je Pejović.

On je dodao da EU puno polaže na multimodalni razvoj saobraćaja, odnosno uvezivanje različitih vrsta prevoza i postojeće infrastrukture, kao i na povezivanje slabije razvijenih regija.

 „Kroz trans-evropske mreže ćemo doći do onoga što je jedan od najambicioznijih projekata EU – razvoj energetske unije. Šansa da Crna Gora nađe svoje mjesto u toj boljoj uvezanosti, je svakako nešto što se ne nudi svakome“, naveo je Pejović.

On je saopštio da bi pregovori o tom poglavlju trebalo da obezbijede veći pristup strukturnim fondovima, koji se koriste za smanjivanje razlika između nerazvijenih i razvijenih regona.

 „Oni će biti najbolje iskorišćeni u dijelu putne i željezničke infrastrukture i povezanosti i biće nam na raspolaganju u većem obimu, mnogo više nego sada“, kazao je Pejović.

On je dodao da je takozvani Berlinski proces, odnosno saradnja šest zemalja zapadnobalkanskog okvira u vezi transporta, dala dodatni impuls i energiju, dok će se na predstojećem samitu u Beču, koji je zakazan za 27. avgust, govoriti o ključnim mrežama u ovom regionu.

Pejović smatra da je Instrument za povezivanje Evrope (CEF), odnosno zemalja članica EU međusobno i sa drugim državama i regionima, važan za povezivanje Zapadnog Balkana sa kapacitetima EU.

 „Tu postoji budžet od 33,2 milijarde eura i treba sagledati načine da nam ta sredstva budu na raspolaganju“, rekao je Pejović.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Andre Lys, kazao je da je poglavlje 21 ima malu pravnu tekovinu, ali da zahtijeva izgradnju i restrukturiranje određenih kapaciteta.

On je naveo da su saobraćaj i saobraćajna povezanost ključ ekonomskog rasta, a u narednom periodu bi trebalo definisati ključne mape transportnih mreža.

“Svi smo u prethodnoj deceniji bili svjedoci nekoliko epizoda prekida u snabdijevanju gasom u Evropi. Zato je jedan ciljeva da se obezbijedi sigurnije snabdijevanje energentima”, rekao je Lys.

On je dodao da bi, kada je riječ o finansiranju projekata, prvo trebalo utvrditi koji od njih obezbjeđuju brzi povraćaj investicija.

“To su uglavnom male investicije, u manje saobraćajnice. Za veće investicije je neophodno obezbijediti pravilno upravljanje budžetom”, kazao je Lys.

Zamjenik britanskog ambasadora u Crnoj Gori, Lyndon Radnedge, saopštio da poglavlje 21 podrazumijeva projekte od zajedničkog interesa, koji će doprinijeti ekonomskom unaprijeđenju i otvaranju novih radnih mjesta, s obzirom na to da postoje određena ograničenja u regionu.

“Crna Gora ima potencijal kao tačka konekcije, ali je neophodno ojačati nacionalnu infrastrukturu kako bi se ostvarila bolja povezanost”, rekao je Radnedge.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, saopštila je da kvalitetno povezivanje regiona i EU preduslov ekonomskog rasta i povećanja konkurentnosti.

Ona očekuje da će na predstojećem samitu u Beču biti definisani infrastrukturni prioriteti regiona, odnosno agenda povezivanja.

Živković je navela da ti projekti moraju biti zajednički i imati regionalni karakter.

Portal Analitika