EU web forum

Neizvjestan ishod referenduma u Grčkoj

Čudne skraćenice, mnogo brojki, predlozi u vezi sa porezom na dodatu vrijednost i penzijama, ali i oporezivanjem jahti: Grci će se na referendumu danas izjašnjavati o vrlo tehničkim dokumentima, teško razumljivim nekome ko ne poznaje poresku politiku i zakone. Najnovija anketa u Grčkoj pokazuje da će se gotovo jednak broj građana na referendumu izjasniti za i protiv mjera štednje, odnosno predloga međunarodnih kreditora za produžavanje pomoći Grčkoj. U međuvremenu, EU i Međunarodni monetarni fond su 2. jula pojačali pritisak na Grčku dok su aktivisti za i protiv predloga kreditora demonstrirali na ulicama Atine i Soluna.
 Neizvjestan ishod referenduma u Grčkoj
Portal AnalitikaIzvor

Prema rezultatima ankete koje je 3. jula objavio list Etnos, 44,8% Grka će glasati za predlog povjerilaca, a 43,4% protiv pri čemu se bilježi blagi rast pristalica programa štednje. Procenat neodlučnih je i dalje visok i iznosi 11,8%. To je prvi put da je stopa građana koji će podržati predlog veća od onih koji će se izjasniti protiv otkako je grčki premijer Aleksis Cipras najavio održavanje referenduma u noći između 26. i 27. juna.

Ankete su do sada uglavnom pokazivale da će nešto više građana glasati protiv predloga, ali je razlika u stopi pristalica i protivnika predloga počela da se smanjuje već 28. juna kada su grčke vlasti najavile da uvode kontrole prometa kapitala u Grčkoj, što je pratilo zatvaranje banaka. 

Grci se kroz 48 sati na referendum, bar ne formalno, neće izjašnjavati o ostanku u zoni eura ili o budućnosti vlade koju predvodi stranka radikalne ljevice Siriza, navodi se u analizi agencije Frans pres.

Na referendumu će biti postavljeno pitanje: "Da li treba prihvatiti plan sporazuma koji su 25. juna predložili Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), a koji se sastoji od dva dijela: 'Reforms for the completion of the current program and beyond' (Reforme za dovršetak sadašnjeg programa i nakon toga) i Preliminary debt sustainability analysis (Preliminarna analiza održivosti duga)".

Građani će moći da obilježe ili "ne prihvata se/NE" ili odmah ispod toga "prihvata se/DA".

Vlada premijera Aleksisa Ciprasa koja je pozvala građane da ne podrže program, ponudila im je da se izjasne o dva dokumenta koji su napisani na engleskom a zatim prevedeni na grčki.

Dokumenti sadrže uslove koje su povjerioci postavili Grčkoj u zamenu za produženje finansijske pomoći do novembra koja se sastoji od 12 milijardi eura koje bi dobili od Evropljana i isplate MMF-a od 3,5 milijardi eura.

U međuvremenu, posle 25. juna pojavili su se i drugi predlozi, koji su unijeli zabunu: nešto izmijenjena verzija predloga povjerioca koju je iznio Brisel i kontraponuda grčkih vlasti, kao i novi izvještaj MMF-a o grčkom dugu.

izvor: euroactiv.rs

Portal Analitika