EU web forum

Vujanović- Crnadak: Crna Gora da prenese iskustvo u integracijama BiH

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadaka.
Vujanović- Crnadak: Crna Gora da prenese iskustvo u integracijama BiH
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Vujanović je konstatovao da je Crna Gora, u afirmaciji politike dobrosusjedskih odnosa, opredjeljena za maksimalno sadržajne i bliske odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

U tom smislu ocijenio je vrijednim saradnju na evropskim integracijama i iskazao spremnost Crne Gore da svoje iskustvo prenese Bosni i Hercegovini kako bi se ubrzao proces njenih evropskih integracija.

Saopštio je očekivanje da Bosna i Hercegovina pokaže puno razumijevanje za potrebu Crne Gore za članstvom u NATO-u budući da je to strateški prioritet Crne Gore. Crna Gora je opredijeljena za dalje unapređenje saradnje u funkciji interesa dvije države i njenih građana. Ocijenio je koristnim što skorije potpisivanje ugovora o granici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, konstatujući da bi time pokazali da smo uspješno dogovorili važno pitanje međudržavnih odnosa.

Obavijestio je ministra vanjskih poslova da je prihvatio predlog predsjedavajućeg BiH Mladena Ivanića da se sjutra neformalno sastanu u Trebinju i da, zajedno sa ministrima vanjskih poslova, afirmišu bliskost dvije države.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak  se saglasio da postoji širok prostor saradnje dvije države i da ga treba iskoristiti unapređujući inače naše sadržajne odnose.

Naglasio je da su evropske integracije naš zajednički cilj i da BiH razumije opredjeljenje Crne Gore za članstvom u NATO-u i njenu procjenu da će time doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Iskazao je spremnost da se ubrza proces saradnje u svim oblastima za dobro svih građana i dvije države. 

Portal Analitika