EU web forum

Napredak za proevropske snage u Moldaviji

Proevropski kandidat relativno lako je pobijedio na izborima za gradonačelnika Kišinjeva, glavnog i najvećeg grada Moldavije, saopšteno je 29. juna. Na ove izbore gledalo se kao na pokazatelj da li se ova bivša sovjetska republika, koja je 2014. izazvala gnijev Moskve potpisivanjem ugovora o pridruživanju sa EU, približava Uniji ili Rusiji. Moldavija je dio Istočnog partnertstva, programa EU koji teži približavanju odnosa sa zemljama na istoku EU, ali nije put ka članstvu u EU.
Napredak za proevropske snage u Moldaviji
Portal AnalitikaIzvor

Nakon prebrojanih svih glasova u Kišinjevu saopšteno je da je na izborima 28. juna proevropski kandidat Dorin Kirtoaka ima 53,54% glasova, a proruska kandidatkinja i nekadašnja premijerka Zinaida Greceanai 46,46%. 

Moldavija, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, u 2014. je potpisala sporazum o pridruživanju sa EU. Moskva je odgovorila zabranom uvoza dijela voća i povrća iz Moldavije, što je teško pogodilo ovu poljoprivrednu zemlju, jednu od najsiromašnijih u Evropi. 

Pobjeda Kirtoake je podsticaj za proevropske stranje, koje imaju tijesnu većinu u Parlamentu i teško ostaju ujedinjene. 

„Osjećam se kao da sam ponovo rođen. Biti izabran po treći put, to znači povjerenje, radost i zahvalnost“, rekao je 38-godišnji Kirtoaka. 

Izbori su održani u 458 gradova, u ovoj zemlji od četiri miliona stanovnika. 

Prije ponoći, kada se vidjelo da će Kirtoaka dobiti još jedan mandat, odjeknuo je vatromet. 

Protivkandidatkinja Zinaida Greceani rekla je da će nastaviti da se bori za interese Kišinjeva. 

Međutim, lider njene proruske Socijalističke partije Igor Dodon rekao je da je bilo nepravilnosti i da ta stranka ne priznaje rezultate. 

Proruski biznismeni pobijedili su u prvom krugu u gradu Balti, drugom po veličini, i u Orheiju na istoku zemlje. 

Izlaznost je bila 47,5%, malo manja nego u prvom krugu 14. juna, s tim što je u Kišinjevu bil aviša od prosjeka, 48,8%. 

Prosječna plata u Moldaviji je 250 dolara, a oko 600.000 Moldavaca radi u inostranstvu i šalje doznake u zemlju, pa one čine 30% bruto domaćeg proizvoda.

Moldavci od 2014. mogu bez viza da putuju u EU.

Izvor:auroactiv.rs

Portal Analitika