EU web forum

Bajčeta: Moraćemo da povećamo carinske tarife ulaskom u EU

Kada Crna Gora postane članica EU moraće da poveća carinske stope za većinu robe iz carinske tarife kazao je u intervjuu za Pobjedu Mitar Bajčeta, šef Radne grupe za pregovaračko poglavlje 29 Carinska unija i načelnik Direkcije za carinski sistem i carinsku politiku u Ministarstvu finansija.
Bajčeta: Moraćemo da povećamo carinske tarife ulaskom u EU
Portal AnalitikaIzvor

"Danom ulaska u EU Crna Gora će postati dio zajedničkog tržišta na kojem se prilikom uvoza robe primjenjuju zajednička pravila, carine i kvote. Bićemo zato u obavezi da primjenjujemo zajedničku carinsku tarifu", objašnjava Bajčeta.

Od stupanja na snagu privremenog Sporazuma o trgovini i srodnim pitanjima, Crna Gora je u obavezi da usaglašava svoju carinsku tarifu sa evropskom. Numeričke (tarifne) oznake robe sadržanih u tarifi se ažuriraju svake godine i usaglašavaju sa evropskim, pa se može reći da je crnogorska tarifa identična evropskoj u ovom segmentu. Liste farmaceutskih proizvoda na koje se primjenjuje oslobođenje od plaćanja carine su u potpunosti usaglašene sa evropskim, dok će jedan dio priloga evropske tarife, koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, preferencijalni tretman pojedine vrste robe tzv. kvote postati dio nacionalnog zakonodavstva tek danom pristupanja EU, jer se odnose na zajedničko tržište i politiku EU prema trećim drzavama.

Na pitanje kakva je kontrola ulaska i izlaska na granici i koliko je u posljednjoj godini registrovano nelegalne robe I koje, Bajčeta odgovara da je Uprava carina izvršila 72.561 detaljni pregled vozila i robe kao i 323 inspekcijske kontrole uvoznika.

-Utvrđeno je 402 nepravilnosti i izdato 407 prekršajnih naloga. Vrijednost izrečenih kazni je 251.265 eura. Nadležnom državnom tužilaštvu podneseno je 11 krivičnih prijava. Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti od 501.576 eura. U sedam slučajeva, službenici Uprave carina su spriječili krijumčarenje i oduzeli 60,20 kg skanka i 1,5 kg heroina. Kontrolu robe koja ulazi u carinsko područje sprovode carinski službenici na graničnim prelazima, kao i pripadnici odsjeka za suzbijanje krijumčarenja. Sprovodeći navedene aktivnosti na efikasan, stručan i profesionalan način, Uprava carina ostvaruje značajne rezultate, kako u povećanju naplate budžetskih prihoda i zaštiti carinskog područja, tako i u izricanju prekršajnih sankcija i naplati novčanih kazni. U skladu sa smjernicama Svjetske carinske organizacije, kontrole se sprovode na osno vu analize rizika. Fokus kontrola usmjeren je na rizičnu robu i lica, dok je carinski postupak za legalne učesnike predmet kontinuiranog sistemskog pojednostavljivanja i ubrzanja.

-Vlada je u aprilu ove godine usvojila Uredbu o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine, koja je u u pogledu liste roba koja se uvozi oslobođena od plaćanja carine u potpunosti usaglašena sa pravnom tekovinom. Treba napomenuti da evropsko zakonodavstvo poznaje oslobođenja i kod izvoznih carina, međutim ista nijesu mogla biti implementirana u naš sistem jer carinsko zakonodavstvo Crne Gore ne primjenjuje izvozne carine. Takođe, treba ukazati da su zadržana tzv. „nacionalna oslobođenja“, od kojih na ovom mjestu možda treba spomenuti samo ono koje se odnosi na uvoz motornih vozila od strane lica sa invaliditetom, istakao je Bajčeta.

 

Portal Analitika