EU web forum

Crnogorski poljoprivrednici u Poljskoj: Kako se postaje uspješan proizvođač u EU

Grupa crnogorskih poljoprivrednika, predstavnici savjetodavnih službi i medija boravili su u studijskoj posjeti Poljskoj, članici EU koja je u pretpristupnom periodu postigla veliki napredak u poljoprivredi. Mladi proizvođači iz svih krajeva Crne Gore koji se bave voćarstvom i stočarstvom imali su priliku da saznaju kako su poljske kolege širili i organizovali poljoprivrednu proizvodnju, usvajali standarde, koristili EU fondove, uvezali proizvodnju sa preradom, kako su postigli konkuretnost na evropskom tržištu i profitirali kada su se adekvatno udružili.
Crnogorski poljoprivrednici u Poljskoj: Kako se postaje uspješan proizvođač u EU
Portal AnalitikaIzvor

Studijsko putovanje organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede Poljske i Organizacija mladih poljoprivrednih proizvođača iz Poljske.

Poljoprivrednici su obišli gazdinstva koja se bave proizvodnjom voća, sadnog materijala, mlijeka, ovčijeg mesa, i domaćinstva koja se bave seoskim turizmom. Osim što su se upoznali sa načinom proizvodnje, vidjeli su kako se organizuje skladištenje i sortiranje proizvoda, prerada, plasman.

Prvog dana posjete, crnogorsku delegaciju primio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske Marek Savicki (Marek Sawicky). Odgovarajući na pitanje koja je „zlatna formula“ po kojoj je Poljska iz predpristupnih fondova uspjela da iskoristi 101 odsto sredstava i za deset godina od ulaska u EU povećala proizvodnju 40 odsto, a izvoz hrane pet puta, ministar Savicki je kazao da su presudni bili dobri razvojni projekti, organizovanje poljoprivrednika i saradnja sa administracijom, modernizacija ruralnih područja, uvođenje standarda i proizvodnja kvalitetne i ekološke hrane.

Na prezentaciji o uticaju članstva u EU na poljoprivredu i prehrambeni sektor u Poljskoj, organizovanoj tokom prijema kod ministra Savickog, poljoprivrednici su čuli da je pristupanje Uniji dovelo do pozitivnih promjena u toj zemlji: bolji investicioni ambijent; poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama; rast prihoda poljoprivrednika; restruktuiranje i modernizaciju poljoprivrede; iskorišćavanje konkurentskih prednosti; prilagođavanje normama EU na nivou gazdinstva i u preradi.

Danas prosječna veličina poljoprivrednog gazdinstva u Poljskoj iznosi 10ha, a porast realnih prihoda poljoprivrednika u odnosu na 2003. god. veći je za 190%. Poljska je lider u Evropi po proizvodnji jabuke, maline, aronije, živine i svinjskog mesa.

Posebno korisno za naše poljoprivrednike bilo je saznanje o modelima organizovanja poljskih poljoprivrednika, u skladu sa EU politikom u toj oblasti. Na predavanju „Zajednička organizacija tržišta poljoprivrednih priozvoda u Poljskoj’’ saopšteno je da su poljoprivrednici organizovani u proizvođačke grupe (oko 20 članova) i organizacije (preko 50 članova). Na taj način imaju bolju tržišnu poziciju u odnosu na potrošače i veći uticaj na formiranje cijena. Ciljevi zajedničke organizacije tržišta su poboljšanje konkurentnosti i održivost proizvodnje na unutrašnjem i spoljašnjem tržištu, ograničenje kolebanja prihoda proizvođača koje proizilaze iz nestabilnosti na tržištu, povećane potrošnje poljoprivrednih proizvoda i očuvanje i zaštita životne sredine.

Poljska je jedna od zemalja EU koje realizuju program "Voće i povrće u školama", u kome se ovi proizvodi besplatno daju djeci od I-III razreda osnovnih škola, kako bi se najmlađe generacije podstakle na zdrav način ishrane. Realizaciju programa, koji uglavnom finansira EU, prate edukativne i druge slične aktivnosti.

Obilazak gazdinstva u Poljskoj pokazala je da uvođenje novih tehnologija u poljoprivrednu proizvodnju može da poveća kvalitet i smanji troškove proizvodnje. Jedan od primjera je i proizvodnja voća korišćenjem mikroorganizmima koji su u funkcijii đubrenja i zaštite od bolesti, što u kasnijem periodu doprinosi smanjenju broja fungicidnih tretmana.

Vrijedna informacija voćarima iz Crne Gore bila je podatak da se prinosi po ha zasada jabuke kreću od 50-100t, u zavisnosti od sortimenta i gustine sadnje, te da u njihovim uslovima proizvodnja manja od 40t/ha ekonomski nije opravdana. Uz dobar prinos, kako se moglo zaključiti iz obilaska pogona proizvođačke organizacije u "Sun Sad", za ovu oblast bitni su skladišni kapaciteti i sortiranje voća.

Iako je, na osnovu programa posjete, crnogorska delegacija očekivala da će posjetiti običnu farmu ovaca, obilazak navedenog gazdinstva iznenadio je naše predstavnike jer je glavna proizvodnja praktično bila biljna. Vlasnik farme u svom posjedu ima preko 700ha zemlje, sa svom potrebnom mehanizacijom i silosima i bavi se uglavnom proizvodnjom žitarica i uljane repice. Ovce su dio proizvodnje, i nasleđene su iz prethodnog perioda. Ovaj proizvođač svake godine uvećava posjed kupovinom novih ha ili krčenjem šume. Interesovanje naših proizvođača, uglavnom, je bilo usmjereno na subvencije po ha zasijane površine. Saznali smo da, zbog veličine posjeda (više od 300ha), nije riječ o poljoprivrednom gazdinstvu, već o firmi, pa je stoga i podrška po ha u nešto manjem iznosu.

Dobru biznis ideju crnogorski proizvođači imali su priliku da dobiju i tokom obilaska porodičnog preduzeća koje se bavi cijeđenjem i pakovanjem sokova od voća i povrća, kao i uslužnom djelatnošću. Domaćini su predstavili tip mobilne sokare koja za manje od sat vremena kroz procese pranja, drobljenja, cijeđenja i pasterizacije daje finalni proizvod, tj. sok bez vode, šećera i konzervansa, pakovan u posebnoj ‘’bag-in-box’’ ambalaži. Ovakav tip sokare manjeg kapaciteta prikladan je i za naša gazdinstva koja namjeravaju da se bave prerađivačkom i uslužnom djelatnošću.

U programu posjete bile su i farma krava i grupa proizvođača voća i povrća ’’Vitaminka’’. Naši proizvođači su ovdje mogli vidjeti kako izgledaju intenzivni zasadi jabuke sa svom neophodnom opremom. Većina zasada jabuke u Poljskoj nije pokrivena protivgradnom zaštitom, jer grad rijetko pada, ali iz razloga što osiguravajuće kuće zahtijevajuu ovaj vid zaštite neki proizvođači postavljaju mreže.

Poljoprivrednici iz Poljske organizuju se dobro i na lokalnom nivou, što se pokazalo na primjeru mjesta Szadek u kome se na lokalnoj pijaci plasiraju poljoprivredni proizvodi iz okoline. Iz razgovora sa predsjednikom opštine saznali su da pijaca izgrađena po savremenim standardima, uglavnom novcem iz fondova EU.

Poljska je poznata i kao zemlja sa uspješnim plasmanom tradicionalnih proizvoda, uostalom kao i Crna Gora. Takvi proizvodi najlakši put do potrošača nalaze kroz seoski turizam, što je predstavljeno tokom boravka naše delegacije u jednom seoskom domaćinstvu, gdje su bili smješteni posljednju noć boravka u toj zemlji. Domaćini proizvode poljoprivredne proizvode, pripremaju domaće specijalitete, organizuju smještaj za goste, aktivnosti u prirodi, a kroz sve to predstavljaju i kulturu i običaje, što je ponuda koja sve više zanima turiste iz evropskih metropola.

Studijsko putovanje je samo jedno u nizu koje je Ministarstvo poljoprivrede organizovalo u cilju edukacije naših poljoprivrednika. Sigurni smo da je i ovo putovanje za grupu crnogorskih poljoprivrednika bilo značajno za bolje shvatanje politike i trendova EU u poljoprivredi, mogućnosti za postizanje konkuretnosti i osmišljavanje biznisa u oblasti proizvodnje hrane. Vjerujemo da će proizvođači koji su iskoristili priliku da obiđu Poljsku, kao i oni koji se ovih dana vraćaju sa studijske posjete Austriji, podijeliti svoje iskustvo sa ostalim crnogorskim poljoprivrednicima. Sa organizovanjem sličnih putovanja ministarstvo će nastaviti i u narednom periodu.

 
Portal Analitika