EU web forum

Euro oslabio nakon tri sedmice rasta

Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice euro je oslabio prema dolaru, nakon tri sedmice neprestanog rasta, jer se evropska valuta našla pod pritiskom grčke dužničke drame.
Euro oslabio nakon tri sedmice rasta
Portal AnalitikaIzvor

Kurs eura pao je prošle sedmice prema američkoj valuti 1,7 odsto, na 1,1165 USD, a u jednom trenutku u petak je zaronio na 1,113 USD, najniži nivo u tri sedmice, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, euro je oslabio 0,7 odsto, pa mu je cijena skliznula na 138,3 jena (JPY).

Dolar je, međutim, ojačao prema “japancu” 0,9 odsto, na 123,85 JPY.

Pad eura je posljedica grčke dužničke krize jer Atina i njeni kreditori nijesu postigli dogovor o daljoj međunarodnoj pomoći toj članici eurozone, pa Grčkoj naredne sedmice prijeti tehnički bankrot.

Nakon pregovora tokom cijele sedmice, grčka Vlada je u petak konačno odbacila predlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produži postojeći program finansijske pomoći i najavila raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili hoće li prihvatiti uslove koje eurozona postavlja. Pritom je grčka Vlada poručila da će preporučiti biračima da glasaju protiv.

Ministri finansija eurozone odbili su u subotu predlog grčke Vlade o produženju programa finansijske pomoći, koji ističe u utorak. Oni su poručili i da će učiniti sve kako bi zadržali stabilnost zajedničke valute nakon dramatične situacije s Grčkom, koja bi za dva dana mogla tehnički bankrotirati.

U utorak Grčkoj na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi EUR, a Atina nema novca da bi isplatila taj kredit. Stoga Grčkoj prijeti bankrot i moguć izlazak iz eurozone.

U fokusu ulagača na valutnim tržištima bile su i izjave guvernera Švajcarske narodne banke (SNB), Thomasa Jordana, koji je upozorio da bi izlazak Grčke iz eurozone izazvao značajna previranja na tržištima i poručio da će se centralna banka boriti protiv talasa kupovina ionako već precijenjene švajcarske valute.

Portal Analitika