EU web forum

MOGERINI: EU neće odustati od sprečavanja i iskorjenjivanja torture

Visoka predstavnica i potpredsjednica EK Federika Mogerini kazala je, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, da EU nikada neće odustati od svoje čvrste posvećenosti sprečavanju i iskorjenjivanju torture i drugih okrutnih, nehumanih ili ponižavajućih tretmana ili oblika kažnjavanja, koji su nedvosmisleno zabranjeni međunarodnim pravnim normama.
MOGERINI: EU neće odustati od sprečavanja i iskorjenjivanja torture
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je dodala da su na Međunarodni dan podrške žrtvama torture, „naše misli sa onima širom svijeta koji su bili i koji su i dalje izloženi ovoj užasnoj praksi“.

„EU podržava Inicijativu za Konvenciju protiv torture i njene napore da se ostvari ratifikacija ovog dokumenta širom svijeta, i što je još važnije, EU podržava ideju da se Konvencija protiv torture počne primjenjivati do 2024. Učinićemo sve da doprinesemo ostvarenju tog cilja. Naša posvećenost unapređenju aktivnosti u borbi protiv torture je takođe potvrđena u Komunikaciji o Akcionom planu Evropske unije o ljudskim pravima 2015-2019“, objasnila je Mogerini.

Potpredsjednica EK je istakla da u tom radu EU maksimalno koristi sve političke instrumente, zajedno sa finansijskom podrškom.

„Kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava, EU je jedan od najvećih donatora na ovom području finansirajući veliki broj aktivnosti za prevenciju torture, povećanje odgovornosti, borbu protiv nekažnjivosti i rehabilitaciju žrtava torture. Zajedno sa civilnim društvom, podržavamo kampanje za podizanje svijesti, razvoj preventivnih i monitoring mehanizama, te centre za rehabilitaciju koji pomažu žrtvama i njihovim porodicama da ponovo izgrade svoj život“, istakla je Mogerini.

Na kraju saopštenja Mogerini zaključuje da Evropska unija cijeni rad Specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija, Odbora protiv torture, Pododbora za prevenciju torture i Odbora Savjeta Evrope za prevenciju torture i drugih međunarodnih mehanizama, te poziva sve države da sprovedu njihove preporuke.

„Iskorjenjivanje torture zahtijeva političku volju, zajedničke napore i globalni timski rad. Evropska unija je oduvijek bila i biće na prvoj liniji ovih napora“, zaključila je potpredsjednica EK.

Portal Analitika