EU web forum

Vlada donijela Prijedlog uredbe o uslovima za promet neobrađenih dijamanata

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici donijela Prijedlog uredbe o uslovima za spoljnotrgovinski promet neobrađenih dijamanata.
Vlada donijela Prijedlog uredbe o uslovima za promet neobrađenih dijamanata
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pravni osnov za donošenje Prijedloga uredbe sadržan je u Zakonu o spoljnoj trgovini, kojim je propisano da Vlada Crne Gore, posebnim propisom uređuje spoljnotrgovinski promet neobrađenih dijamanata. Predmet ove uredbe je propisivanje uslova od strane Vlade Crne Gore za spoljnotrgovinski promet neobrađenih dijamanata, kontrola nad njihovim uvozom, izvozom i tranzitom, radi sprovođenja postupka sertifikovanja - Procesa Kimberley.

 “Međunarodno dogovoreni postupak sertifikovanja Procesa Kimberley omogućava sprovođenje kontrole trgovine neobrađenim dijamatima za industrijske potrebe, a privrednicima neometanu trgovinu sa svim učesnicima, državama ili regionalnim privrednim organizacijama, koje su potpisnice Procesa Kimberley”, navedeno je u obrazloženju ove Uredbe.

Prijedlogom ove uredbe propisano je, između ostalog da će se izvozni sertifikati za neobrađene dijamante izdavati i potvrđivati isključivo ako postoje uvjerljivi dokazi da su ti dijamanti uvezeni na osnovu sertifikata.

Savjet Evropske unije je, uzimajući u obzir Ugovor o osnivanju EU, donio Uredbu od 20. decembra 2002. godine o sprovođenju postupka sertifikovanja Procesa Kimberley za međunarodnu trgovinu neobrađenim dijamantima.

Crna Gora se, kroz proces pristupanja EU, obavezala da donese uredbu o spoljnoj trgovini neobrađenim dijamantima, i svoje zakonodavstvo uskladi sa pomenutom Uredbom Savjeta EU.

 “Dakle, razlozi za donošenje Prijedloga uredbe o uslovima za vršenje spoljnotrgovinskog prometa neobrađenih dijamanata sadržani su u potrebi usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa Uredbom Savjeta EU 2368/2002 kao i sa Uredbom Komisije 1147/2014 od 23. oktobra 2014. godine o izmjenama Uredbe Savjeta EU 2368/2002, od 20. decembra 2002. god. o sprovođenju postupka sertifikovanja Procesa Kimberly u međunarodnoj trgovini neobrađenim dijamantima, Uredbom (EU) br. 257/2014 Evropskog parlamenta i Savjeta od 26. februara 2014. o izmjeni Uredbe Savjeta (EZ) br. 2368/2002 o uključenju Grenlanda u sprovođenje postupka sertifikovanja Procesa Kimberley”,stoji u obrazloženju.

Za potrebe postupka sertifikovanja, područje EU i područje Grenlanda smatra se jedinstvenom teritorijom bez unutarašnjih granica. Sprovođenje postupka sertifikovanja zahtijeva da se uvoz i izvoz neobrađenih dijamanata u Crnoj Gori podvrgne postupku sertifikovanja, uključujući izdavanje odgovarajućeg sertifikata.

 “S obzirom na to da je trgovanje neobrađenim dijamantima predmet ozbiljne međunarodne brige, koje može biti direktno povezano s finansiranjem oružanih sukoba, djelatnostima pobunjeničkih pokreta usmjerenih prema podrivanju ili svrgavanju legitimnih vlada, nelegitimnim trgovanjem naoružanjem, te da nacionalni postupak sertifikovanja za neobrađene dijamante mora biti usklađen s međunarodnim propisima koji uređuju međunarodnu trgovinu, Crna Gora je odlučna da doprinese i podrži sprovođenje mjera predviđenih odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti ujedinjenih naroda na osnovu Poglavlja VII”, objašnjeno je u Uredbi.

Portal Analitika