EU web forum

Preporod raspisao konkurs za Nagradu anti dop ambasador

Svjetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, 26. jun, NVO Preporod slavi devet godina postojanja, te u saradnji sa Fondacijom Ćano Koprivica, objavljuje konkurs za Nagradu anti dop ambasador 2015.
Preporod raspisao konkurs za Nagradu anti dop ambasador
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Konkurs je otvoren za pojedince, medije, državne institucije, udruženja i nevladine organizacije – koji su na najdjelotvorniji ili najzapaženiji način doprinijeli borbi protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

„Cilj konkursa je da prepozna, prizna i javno istakne pojedince, medije, institucije, udruženja i nevladine organizacije koji svojim radom i djelima daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima bi trebalo težiti kada je u pitanju borba protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Istovremeno, cilj nagrade je smanjenje stigme i diskriminacije, kao i promovisanje solidarnosti, prihvatanje različitosti i preuzimanje odgovornosti. Ne manje bitan cilj nagrade je da ukaže na značaj ove borbe imajući u vidu da je narkomanija problem svih nas i nerijetko se naziva „kugom 21. vijeka““, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Nagrada anti dop ambasador se dodjeljuje u dvije kategorije: nagrada za građanski doprinos i nagrada za medijski doprinos.

Rok za prijavljivanje je 26. novembar 2015. godine.

Pravo učešća imaju pojedinci, državne institucije, udruženja i nevladine organizacije iz Crne Gore, kao i  mediji koji posluju u Crnoj Gor, čiji opseg djelovanja obuhvata direktno ili indirektno borbu protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Za kategoriju za građanski doprinos mogu se prijaviti svi pojedinci, privredna društva, državne institucije i nevladine organizacije koji posluju na teritoriji Crne Gore i okruženja, a koji su svojim radom pokazali razumijevanje za problematiku bolesti zavisnosti te u skladu sa njim učinili da se smanji stepen zavisnosti ili njene štetne posljedice, odnosno, uticali na povećanje svijesti o problemu zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, te uticali na smanjenje stigme i diskriminacije, a zagovarali poštovanje ličnosti i njene različitosti.

Za kategoriju  medijski doprinos mogu se prijaviti svi novinari i novinarke i medijske kuće koji posluju na teritoriji Crne Gore, a koji su pokazali razumijevanje za problematiku zavisnosti i u skladu sa dometom profesije, uticali na podizanje svijesti o štetnim posljedicama zloupotrebe droge, te o diskriminišućem položaju i stigmatizaciji zavisnika/ca o drogama i njihovih porodica.

Startni nagradni fond je 1.000 eura.

Detaljnije o nagradi možete pogledati na www.preporod.me.

„U periodu od 26.juna prošle godine, do danas, Preporod je bio adresa na kojoj je pomoć zatražilo blizu 100 ljudi, iz cijele Crne Gore, i to kroz razne servise koje u Preporodu imamo. Nastavićemo i dalje da tražimo najbolja rješenja i metode kako bismo uticali na smanjenje ukupnog broja zavisnika/ca, te uticali na to da naše društvo bude zdravije.  Važno je da budemo savjesni i svjesni i da u tom pravcu svako od nas djeluje, bez predrasuda, sa jasnim razumijevanjem da naše postupanje nikad nije neutralno, već i naše nečinjenje dovodi do produženja stanja onakvog kakvim ono ne treba biti. Onima koji su pogođeni ovom bolešću, pomoć i pažnja su potrebni ne samo danas, kad svi o tome pričamo, već svakodnevno. Hvala svima koji su na bilo koji način uticali da naša borba uspije i da se Preporod nađe na mjestu na kojem je“, zaključak je saopštenja.

 

Portal Analitika