EU web forum

CGES i evropski operatori prenosa struje o desetogodišnjem planu razvoja mreže

Predstavnici evropskih operatora prenosa električne energije razgovarali su na dvodnevnom sastanku u Podgorici o desetogodišnjem planu razvoja mreže, regionalnim investicionim planovima i modelovanju tržišta, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).
CGES i evropski operatori prenosa struje o desetogodišnjem planu razvoja mreže
Portal AnalitikaIzvor

CGES je bio domaćin 45. redovnog radnog sastanka Komiteta za razvoj evropskog elektroenergetskog sistema (SDC), pod okriljem Evropske asocijacije operatora prenosa eletrične energije (ENTSO-E), koji je završen danas.

„SDC je jedan od četiri komiteta ENSTO-E, čija je osnovna uloga da obezbijedi i planira siguran, efikasan i ekononičan sistem za prenos električne energije na evropskom nivou. To podrazumijeva obezbjeđivanje visokog nivoa kvaliteta električne energije, vodeći računa o ispunjenju standarda sigurnosti i bezbjednosti“, navodi se u saopštenju CGES-a.

Cilj djelovanja tog komiteta, kako su dodali, je stvaranje robusne evropske mreže, koja bi trebalo da olakša funkcionisanje evropskog tržišta električne energije i obezbijedi ispunjenje visokih standarda zajedničkog rada različitih operatora sistema, pouzdanosti i sigurnosti.

ENTSO-E je organizacija na nivou Evropske unije (EU) koja predstavlja 41 operatora prenosa iz 34 zemlje Evrope.

"Osnovana je 2009. godine sa ciljem dalje liberalizacije tržišta električne energije i gasa u EU. Njena djelatnost je, prije svega, fokusirana na pouzdan i siguran rad elektroenergetskih sistema i njihovo povezivanje u jedinstvenu evropsku mrežu”, kazali su iz CGES-a.

CGES je jedan od osnivača te asocljacije i njen punopravni član.

Portal Analitika