EU web forum

Crna Gora 44. članica Sporazuma o vladinim nabavkama STO

U okviru realizacije Sporazuma o članstvu Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Stalni predstavnik Crne Gore ambasadorka Zorica Marić Đorđević predala je danas u Ženevi Generalnom direktoru Robertu Azevedu Instrument o prihvatanju i priključenju Crne Gore Sporazumu o vladinim nabavkama.
Crna Gora 44. članica Sporazuma o vladinim nabavkama STO
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Čestitajući Crnoj Gori na značajnom pregovaračkom rezultatu Generalni direktor STO Azevedo je istakao da je Crna Gora ratifikacijom Sporazuma ispunila jednu od značajnih obaveza iz članstva u STO i obezbijedila dodatni pristup tržištima najrazvijenijih zemalja članica za svoju poslovnu zajednicu. On je ocijenio da je punopravno članstvo u Sporazumu značajno i za STO i kredibilitet međunarodnih trgovinskih standarda u ovom sektoru.

Ambasadorka Marić Đorđević je kazala da je priključenje Crne Gore Sporazumu o vladinim nabavkama još jedna potvrda da Vlada Crne Gore u roku ispunjava međunarodne obaveze. Ona je naglasila da je člantsvo u ovom Sporazumu prihvaćeno od svih članica što je, takođe, znak da je Crna Gora regulisala tržište javnih nabavki i uskladila svoje zakondavstvo sa najboljom međunarodnom praksom u ovom sektoru, uključujući i EU koja je dio Sporazuma kao i svih 28 njenih članica.

Sporazum o vladinim nabakama propisuje transparentne uslove za javne nabavke na tržištima zemalja članica. Sporazumom su obuhvaćene nabavke ministarstava, vladinih agencija ali i lokalnih institucija, a dio odredbi strogo precizira prevenciju koruptivne prakse u sistemu javnih nabavki.

Crna Gora je 44. članica Sporazuma o vladinim nabavkama. Tržišta u sektoru javnih nabavki zemalja potpisnica u ovom trenutku procjenjuju se na 1,7 trilion US dolara, a od 15.jula o.g. kada Sporazum stupa na snagu, otvorena su i za kompanije iz Crne Gore.

Portal Analitika