EU web forum

IEA: Sadašnji napori nedovoljni za usporavanje zagrijavanja

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je 15. juna da su potrebni dodatni napori kako bi se povećanje prosječne temperature u svijetu do kraja vijeka ograničilo na 2 stepena Celzijusa. Koraci koje su zemlje do sada obećale, pomoći će da se globalno zagrijavanje uspori ali ne u željenoj mjeri.
IEA: Sadašnji napori nedovoljni za usporavanje zagrijavanja
Portal AnalitikaIzvor

 Međutim, ako bi zemlje preduzele pet mjera, vrhunac emisija gasova sa efektom staklene bašte bi mogao da se ostvari ranije, čak i 2020, kao i željeno usporavanje zagrijavanja. Te mjere bi, između ostalog, uključivale postepeno ukidanje subvencija za fosilna goriva i zabranu gradnje novih termoelektrana.

Koraci koje su zemlje u svijetu obećale ili najavile u cilju smanjenja emisija pred konferenciju o klimatskim promjenama u decembru u Parizu (COP21) neće donijeti željene rezultate, iako će biti korisni. Ti koraci će, prema procjenama, dovesti do prosječnog povećanja temperature za 2,6 stepeni Celzijusa do 2100. i za 3,5 stepeni do 2200, navodi se u saopštenju izdatom povodom objavljivanja specijalnog izvještaja IEA o energiji i klimatskim promjenama.

Dokumenta koja su neke zemlje već pripremile za konferenciju u Parizu pokazuju da će emisije vezane za energetski sektor biti smanjene, ali da neće dostići vrhunac prije 2030. godine.

"Djelovanje protiv klimatskih promjena mora da krene prije svega iz sektora energetike", navela je ta međunarodna organizacija i dodala da su emisije gasova sa efektom staklene bašte nastale tokom proizvodnje i potrošnje energije "dva puta veće" od emisija nastalih iz svih drugih izvora zajedno.

"Jasno je da energetski sektor mora igrati glavnu ulogu kako bi napori za smanjenje emisija bili uspješni", istakla je izvršna direktora IEA Marija van der Heven.

IEA navodi da je, da bi se vrhunac emisija gasova sa efektom staklene bašte dostigao do 2020, potrebno preduzeti pet osnovnih mjera.

Za to je prije svega potrebno učiniti industriju, zgradarstvo i transport energetski efikasnijim, ali i smanjiti upotrebu električnih centrala na ugalj koje nisu dovoljno efikasne i zabrantiti izgradnju novih.

IEA takođe navodi da će biti potrebno povećati investicije u obnovljive izvore energije sa 270 milijardi dolara u 2014. na 400 milijardi dolara u 2030. i postepeno ukidati subvencije za fosilna goriva.

Takođe, sektor nafte i gasa treba da smanji emisije metana, ističe IEA.

IEA smatra da je sve to moguće ostvariti, ako se primjene postojeće tehnologije i politike, i to bez promjene ekonomskih i razvojnih planova bilo kog regiona u svijetu i bez ekonomskih troškova.

Agencija upozorava da će, ako se kasno djeluje, to skupo koštati.

Da bi mjere omogućile da se ograniči klimatsko zagrijavanje na dva stepena Agencija želi da se svakih pet godina revidiraju ciljevi kako bi se postavili ambiciozniji ciljevi, i da se uspostave procedure za kontrolu postignutih ciljeva u energetskom sektoru.

Izvor: euroactiv.rs

Portal Analitika