EU web forum

Savicki: Bez živog sela nema razvoja poljoprivrede

Poljska koja je 1999. godine ušla u NATO savez, a 2004. se pridružila Evropskoj Uniji je to iskoristila i u zadnjih 10 godina povećala poljoprivrednu proizvodnju za 40 odsto. Ova zemlja je šampion u obezbjeđenju novca iz Evropskih fondova.
Savicki: Bez živog sela nema razvoja poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

Ministar poljoprivrede Poljske Marek Savicki nedavno je primio mlade crnogorske poljoprivrednike u Varšavi i savjetovao ih kako treba iskoristi i dobiti novac za razvoj poljoprivrede iz fondova Evropske unije.

"Bilo mi je zadovoljstvo ugostiti mlade crnogorske poljoprivrednike i predstaviti im naša iskustva", kazao je Savicki za Pobjedu.

"Prije svega treba raditi dobre razvojne projekt i ono što bih ja vama savjetovao je modernizacija ruralnih sredina i kreacija u svemu da bi dobili sredstva za razvoj", kazao je Savicki na pitanje koja je zlatna formula po kojoj se dobijaju sredstva iz fondova EU.

Poljski ministar poljoprivrede je omogućio mladim crnogorskim poljoprivrednicima da razmijene iskustva sa članovima poljskog Udruženja mladih farmera koji postoje već 20 godina i koji sarađuju sa sličnim savezima u okviru Evropske unije.

Povećali izvoz pet puta

Na referendumu za ulazak u EU 2002. godine 70 odsto poljskih poljoprivrednika je bilo protiv članstva.

"Sada se, međutim, situacija drastično promijenila i 80 odsto poljoprivrednika će pohvalno govoriti o Evropskoj uniji", kazao je Savicki.

On objašnjava da je ogromno evropsko tržište od 500 miliona ljudi prihvatilo proizvode Poljske koji su ekološki i organski.

"Za 10 godina povećali smo poljoprivrednu proizvodnju za 40 odsto, a izvoz za pet puta i to sa četiri milijarde na 21 milijardu eura. Nadamo se da će uskoro naš izvoz preći 25 milijardi eura i to će biti jedna tre- ćina naše proizvodnje", kazao je Savicki.

Kako ističe, njihovo članstvo u EU doprinijelo je da se poljoprivredna proizvodnja i gazdinstva modernizuju kao i prerađivačka industrija i Poljska je danas u tom sektoru među prvima u Evropi. Prednjače u proizvodnji jabuke, maline, aronije, a uskoro će biti i četvrti proizvođači mlijeka.

"Treba iskoristi iskustva zemalja koje su nedavno ušle u EU. Prije svega mislim na našu zemlju čija su iskustva svježa. Bugarska, Rumunija, Slovenija takođe su zemlje od kojih bi mogli naučiti, dok Hrvatska nije imala baš dobra iskustva na tom planu", kazao je Savicki.

Kaže da su pravili i greške u tom razvoju i da će po tom planu sugerisati crnogorskim poljoprivrednicima kako ne bi pravili iste.

"Nema zemlje koja nije napravila greške pa se to i Poljskoj dešavalo. Dobro bi bilo da poljoprivredni predstavnici iz Crne Gore posjete zemlje koje se još sjećaju svojih grešaka. Mi se svojih grešaka ne stidimo i upozorićemo crnogorske poljoprivrednike na njih", kazao je Savicki.

Što se tiče udruživanje poljoprivrednika imali su kaže isti problem kao u Crnoj Gori.

Učiti od razvijenih

"Imamo zajednička loša iskustva iz socijalizma, kada se radi o poljoprivredi. Trenutno u Ministarstvu radimo novi zakon koji se tiče udruživanja poljoprivrednika, i sada podstičemo upravo grupisanje poljoprivrednika u različite saveze. Učimo od Holandije, Francuske i drugih poljoprivredno razvijenih zemalja, jer one imaju razvijena udruženja i dokaz su da je to veoma korisno za ovu oblast", ističe poljski ministar poljoprivrede.

Savicki je veliki pobornik da se zabrani proizvodnja genetski modifikovane hrane i to se izričito zabranjuje u Poljskoj. Uzgoj životinja na bazi genetski modifikovane hrane je takođe zabranjen. Svoje pozitivno iskustvo u razvoju poljoprivrede će kako kaže rado podijeliti sa crnogorskim poljoprivrednicima koji po njegovoj procjeni imaju izvanredne potencijale.

"Čista životna sredina pruža velike mogućnosti, a mislim da će vam Evropska unija pomoći da lakše pospješite poljoprivrednu proizvodnju i gazdinstva kao i prerađivačku industriju. Na taj način crnogorski proizvodi će naći mjesto na evropskom tržištu", kazao je na kraju Savicki.

Forsirati organsku proizvodnju

On tvrdi da i u Crnoj Gori kao što oni to rade u Poljskoj treba forsirati organsku proizvodnju.

"Naš cilj je visok kvalitet, ali i povećanje proizvodnje organskih proizvoda koje želi bogati kupac. Naša zemlja je prekrasna, imamo zdravu vodu planine mora, o čemu svjedoči povećanje broja divljih životinja, veprova, srna... Upravo ta čista životna sredina nam daje mogućnost da se dalje razvijamo", tvrdi Savicki.

On napominje da ta njihova iskustva crnogorski poljoprivrdnici mogu itekako primijeniti i na taj način razviti organsku poljoprivredu koja trenutno na evropskom tržištu ima veliku tražnju.

Crna Gora treba da razvija agroturizam

Poljski ministar poljoprivrede smatra da Crna Gora ima velike potencijale u razvoju agroturizma. Zdrava hrana i ljepota prirode međutim nijesu dovoljni.

"U Poljskoj imamo 60.000 gazdinstava koja se bave agroturizmom, ali to je samo dodatna djelatnost. Za razvoj agroturizma nije važna samo ljepota zemlje nego i kvalitet ponude koji traži bogati potrošač. Nije dovoljno samo stvoriti infrastrukutu već cjelokupnu ponudu", kazao je Savicki.

On smatra da Crnogorcima treba manje vremena za razvoj u ovoj oblasti nego što je trebalo Poljskoj i da u tom pogledu takođe treba iskoristi fondove EU i na taj način obezbijediti novac za dalji razvoj.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika