EU web forum

Krsmanović: Iz godine u godinu se bilježi napredak u svim oblastima koje pokriva poglavlje 32

Unutrašnje finansijske kontrole, jasna pravila i procedure, unutrašnja revizija i na kraju eksterna revizija zaokružuju sistem kontrola, koji značajno smanjuje mogućnost zloupotrebe novca - kazala je u intervjuu za Pobjedu Ana Krsmanović, šefica Radne grupe za poglavlje 32 (Finansijski nadzor) i generalna direktorka Generalnog direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija.
Krsmanović: Iz godine u godinu se bilježi napredak u svim oblastima koje pokriva poglavlje 32
Portal AnalitikaIzvor

Poglavlje 32 otvoreno je prije godinu 24. juna prošle godine, a Krsmanović ocjenjuje da će profesija revizora biti sve značajnija, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

-Ono čega moramo biti svjesni jeste da je svaki sistem, pa i u najrazvijenijim zemljama, podložan zloupotrebama. Kroz efikasniji rad uprave i sve više oslanjanje na IT sisteme, rizici zloupotrebe se svode na najmanju moguću mjeru, ali i dalje postoje u svim sistemima, kaže Krsmanović.

Ono što sada predstavlja izazov jeste da se osigura da je potrošnja efikasna, efektivna i ekonomična, tj. da građani ekvivalentno plaćenim porezima dobiju najbolje moguće usluge za taj iznos sredstava. Kad razmišljamo o zloupotrebama sredstava poreskih obveznika, automatska asocijacija je nenamjensko trošenje sredstava od strane državnih službenika.

-Zloupotreba sredstava jeste i kad građanin, na osnovu toga što je neki kontrolni mehanizam zakazao, ostvari neko primanje na koje nije imao pravo. Pravi primjer toga predstavlja primjena socijalnog kartona i ujedno ovo je sistem koji pokazuje kako se unapređenjem kontrola smanjuje mogućnost zloupotrebe, dodaje ona.

Rok za ispunjenje prvih zadataka u ovoj oblasti istekao je 31. maja. Na pitanje kakav izvještaj očekuje 15. septembra i koji su novi rokovi, Krsmanović odgovara:

-Obaveza uspostavljanja/unapređenja sistema unutrašnjih kontrola propisana je Zakonom o sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru, a sama implementacija zahtijeva određeno vrijeme. Rok za početne korake u usklađivanju je 31. maj, dok su korisnici budžeta obavezni da do 15. septembra obavijeste Ministarstvo finansija o početnim aktivnostima. Imajući u vidu potrebu za kontinuiranim unapređenjem u ovoj oblasti, kao i suočavanjem sa novim izazovima i novim rizicima, subjekti u javnom sektoru u ovoj oblasti će uvijek biti suočeni sa nekim rokovima. Na primjer, jedna od oblasti kojoj će se posvetiti Ministarstvo finansija i drugi organi uprave je uspostavljanje revizije za IT sisteme. IT sistemi značajno olakšavaju rad, povećavaju efikasnost i smanjuju rizik od zloupotrebe, pa ipak i oni moraju biti s vremena na vrijeme predmet revizije, koja će cijeniti da li funkcionišu na odgovarajući način, prokomentarisala je Krsmanović.

Portal Analitika