EU web forum

Lukšić u Ohridu: Pozitivno ocijenjen politički razvoj na planu pridruživanja EU

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas u Ohridu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI).
Lukšić u Ohridu: Pozitivno ocijenjen politički razvoj na planu pridruživanja EU
Portal AnalitikaIzvor

Na poziv domaćina, makedonskog šefa diplomatije Nikole Poposkog, na sastanku su učestvovali i ministri Albanije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Rumunije i Srbije, njihovi zamjenici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke i Slovenije, visoki zvaničnici Bjelorusije, Moldavije, Poljske i Ukrajine, visoki predstavnici Savjeta Evrope, EBRD, OEBS, Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), kao i Kosova, u svojstvu gosta zemlje predsjedavajuće CEI u 2015. godini, Makedonije.

- Na sastanku je razmatrana i pozdravljena uloga CEI, kao "mosta među makro-regionima", u kontekstu unapređenja regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja članica, u svijetlu 26-godišnjice postojanja Inicijative. Bilo je riječi o aktuelnim političkim kretanjima u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope i konkretnoj projektnoj saradnji, posebno u domenu infrastrukturnih projekata u oblasti transporta i energetike u regionu Zapadnog Balkana, kroz podršku aktivnostima Zapadno-Balkanske šestorke i uspostavljanju Fonda za Zapadni Balkan u Tirani. Istaknuta je važnost širenja kontakata sa EU i uspostavljanja sinergije sa regionalnim organizacijama poput JJI, BSEC i RCC, učešća u makro-regionalnim strategijama Evropske unije poput onih za dunavski i jadransko-jonski region i nastavak saradnje sa EBRD-om - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih  poslova i evropskih integracija.

Na tim linijama, usvojen je i „Communique”, u kome je pozitivno ocijenjen politički razvoj, posebno na planu pridruživanja EU jedne grupe zemalja među kojima je i Crna Gora. U tom smislu, pozdravljen je progres koji je naša zemlja ostvarila u procesu pristupanja i pružena podrška da istom dinamikom nastavi dalje reforme.

Potpredsjednik Lukšić je istakao važnost regionalne saradnje i evropske integracije, kao crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta, kao i CEI-ja kao značajnog okvira za ispunjavanje obaveza iz regionalne i evropske agende. On je ukazao na zalaganje Crne Gore da Zapadni Balkan u cjelini, kroz izgradnju demokratskog, tržišno-orjentisanog i prosperitetnog društva, njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i zajedničkim projektno-orjentisanim aktivnostima, postane faktor snaženja evropske stabilnosti i jasnije evropske budućnosti za sve zemlje članice CEI koje još uvijek nisu u Evropskoj uniji.

Potpredsjednik Lukšić je, kkao se navodi, ukazaona podršku Crne Gore daljem djelovanju CEI na ovim linijama, u cilju jačanja funkcionalnosti Inicijative i njene efikasnosti u skladu sa Communique-om. Posebno je istakao značaj saradnje zemalja Zapadnog Balkana u okviru Zapadno-balkanske šestorke i izrazio očekivanje da će predstojeći Samit u Beču, krajem avgusta o.g., rezultirati konkretnim akcijama u povezivanju i većoj energetskoj sigurnosti ovog regiona. On je istakao važnost aktuelnog pitanja migracija i kazao da će tokom upravo započetog jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore Regionalnom inicijativom za migracije, azil i raseljena lica (MARRI) rješavanje tog pitanja biti u fokusu aktivnosti.

Na marginama sastanka, potpredsjednik Lukšić imao je više biletarnih susreta sa kolegama iz regiona CEI, a posebno sa potpredsjednikom EBRD-a Filipem Le Houerouom sa kojim je razmijenio mišljenja o daljem angažmanu ove važne institucije i podršci projektima Crne Gore i šireg regiona.

Potpredsjednik Lukšić je učestvovao na radnom doručku šefova diplomatija Zapadno-balkanske šestorke na kome su razmjenjena mišljenja o pripremama za predstojeći Samit u Beču i, na linijama saradnje zemalja na jačanju bezjednosti regiona i ekonomskog rasta i razvoja, usvojena je Zajednička Izjava o povezivanju i migracijama. Takođe, bilo je riječi o finalizaciji procesa osnivanja Fonda za Zapadni Balkan koji bi u najskorijem periodu trebalo da se i formalno osnuje i postane operativan.

Portal Analitika