EU web forum

EU pred testom solidarnosti i jedinstva

Evropska unija se, kada je riječ o pristupu problemu azilanata i izbjeglica, nalazi na testu solidarnosti i jedinstva, ocijenjeno je danas na Evropskom forumu Vahau
EU pred testom solidarnosti i jedinstva
Portal AnalitikaIzvor


Predsjednik austrijske pokrajine Donja Austrija Ervin Prel je ocijenio da, ako zemlje članice ne uspiju da riješe to pitanje u evropskom kontekstu, onda će to dugoročno gledano, voditi jačanju nacionalizma i populizma na starom kontinentu.

"Nacionalizam i populizam su opasan eksploziv za Evropu", podvukao je Prel.

Na novim izazovima, kao što je pitanje azilanata, pokazaće se evropska solidarnost i jedinstvo EU u svakodnevnoj praksi, smatra ta "siva eminencija" austrijske politike.

On je rekao da se ne može prihvatiti da samo jedan manji dio članica preuzima 90 odsto tereta, kao što je slučaj sa Austrijom koja je izložena velikom pritisku izbjeglica.

S tim u vezi, Prel je zatražio pravedne kvote za raspodjelu izbjeglica u Evropi.

Senator i bivši šef rumunske diplomatije Mihai Razvan Ungureanu podvukao je da je EU više od ekonomskog blagostanja, da se radi prije svega o zajedničkim vrijednostima.

On je rekao da je kriza, bilo ekonomska ili politička, dovela do produbljivanja razdora između davalaca i primalaca pomoći u EU.

Diskusija o Evropi dvije brzine ponovo se pojavljuje, naglasio je Ugureanu, dodajući da sporazumi EU predvijaju da jedna grupa članica može jače da sarađuje, a da kasnije drugi mogu da se priključe.

Evropski komesar Johanes Han je, ukazujući na problem velikog broja izbjeglica i raseljenih lica u susjedstvu, ocijenio da je zadatak evropske susjedske politike da se brine o interesima Evrope, a to znači i o miru, stabilnosti i blagostanju u susjedstvu, jer ako je susjedima dobro, onda je i dobro i Uniji.

Prema njegovim riječima, migracija i bezbjednost su centralna pitanja kojima se treba baviti, ali to ne može da se riješi od danas do sjutra.

Isto tako je naveo da i u istočnom susjedstvu postoji veliki broj izbjeglica i raseljenih lica, ali da većina onih koji žele u EU nisu sa tih prostora, odnosno juga i istoka Evrope, već iz udaljenijih regiona, te je neophodno osigurati da taj talas ne bude u obimu koji bi bio nesavladiv za Uniju.

On je takođe izrazio žaljenje zbog otvaranja novih unutrašnjih granica, jer u glavama građana dolazi do podizanja "čeličnog zida", i podjela na zapad i istok.

Han je ukazao da je EU internacionalizovana i da je to snaga Evrope u svijetu.

On je podvukao da političari imaju zadatak da rade na završetku onog što je započeto 1989. godine, a to je stvarno ujedinjenje Evrope.

Han je dodao da treba biti svjestan da za taj projekat trenutno ne postoji podrška svih građana u EU, i da je neophodno da političari pokreću i neke stvari koje ne nailaze na "veliki aplauz".

Ministarka odbrane Gruzije Tinatin Kidašeli osvrnula se na krizu na istoku Evrope, ocijenivši da Rusija nastavlja da napreduje sa svojim dosljednim planom, o kojem je predsjednik te zemlje Vladimir Putin govorio već duži niz godina.

Prema njenim riječima Putin je stalno upućivao poruke šta misli o svijetu i budućnosti susjednih zemalja, a međunarodna zajednica nije reagovala adekvatno, iako je šef ruske države govorio i da Ukrajina treba da se vrati u svoju maticu Rusiju.

Da je međunarodna zajednica reagovala drugačije u slučaju Gruzije možda bi se stvari odvijale drugačije, uvjerena je ona.

Izvor: akter.co.rs

Portal Analitika