EU web forum

MUR: Crna Gora čuvar mira u regionu

Crna Gora ima važnu ulogu na svjetskoj sceni i bitan je faktor stabilnosti u regionu, iako je od obnove nezavisnosti prošla nepuna decenija, ocijenio je u intervju za Pobjedu šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.
MUR: Crna Gora čuvar mira u regionu
Portal AnalitikaIzvor

On tvrdi da je Crna Gora dobar primjer za BiH, da ima odlične odnose sa susjednim zemljama, ali i da je puno uradila na putu integracija u Evropsku uniju i NATO.

„Imao sam čast raditi u regionu, ali i u Vašingtonu biti zadužen za njega. Ima puno napretka na Balkanu, posebno za BiH ima puno pozitivnih primjera. Hrvatska je sada članica EU i NATO, Crna Gora je dobro napredovala na putu evropskih i evroatlanskih integracija. Albanija ima kandidatski status sa EU, Srbija napreduje, pa čak i Kosovo. BiH još je u nekom bezdanu, crnoj rupu kako kažu, ali je nedavni stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Rekao bih da na regionalnom nivou ima puno uspjeha, ali put je dug“, istakao je Mur.

On je naglasio da se region  suočava u posljednje vrijeme sa odlaskom građana na strana ratišta, kao i sa uvozom takozvanih radikalnih tumačenja vjere, koja nijesu karakteristična za Islam koji se praktikuje kod nas.

Odgovarajući na pitanje kako se izboriti sa time Mur smatra da Vlade, agencije, ministarstva trebalo bi da imaju odličnu saradnju.

„Moraju pratiti ljude kada prelaze granice, ko putuje za Siriju i ko se vraća iz nje. Bila su tri teroristička napada u BiH od 2010.. a nijedan napadač nije bio u Siriji. Bili su to domaći slučajevi pod uticajem nekih ili nekog. Važno je da ministarstva i agencije imaju dobru sardanju, ali su bitne još dvije stvari. Prvo, da je zakonodavstvo dobro, da je jasno propisano da je zabranjeno odlaziti na strana ratišta. Drugo, važno je raditi na lokalnom nivou, a tu smo mi u OEBS-u posebno „jaki“, jer imamo odličnu sardnju sa opštinama, načelnicima, sa zajednicama na lokalnom nivou“, kazao je on.

Prema Murovim riječima želimo da igramo aktivnu ulogu na tom nivou i neposredno sa ljudima, ne samo u glavnom gradu i ne samo iz svojih fotelja, nego konkretno na terenu, da vidimo kakve su mogućnosti da pozitivne poruke sveštenika, imama, načelnika, političara, direktora škola stignu do tih ljudi kako ne bi posezali za terorističkim napadima.

Mur komentarisao i stanje medija u Crnoj Gori i regionu.

„To je važna tema i prioritet za nas. Važno je da mediji rade u sigurnom okruženju, da novinari mogu raditi svoj posao bez prijetnji, bez fizičkih ili napada vlasti. Vlasti moraju razumjeti slobodu medija i sva prava koja oni imaju, ali istovremeno novinari bi trebalo da razmisle o svom radu, o svojoj odgovornosti prema ljudima. Važno je da novinari i urednici nemaju strah od bilo kakavog napada. Bilo je takvih slučajeva u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Nažalost, situacija je takva na Balkanu da nema dovoljno poštovanja prema slobodi medija“, smatra Mur.

Portal Analitika