EU web forum

ALA GIZ Projekat: Završen konsultativni sastanak u Briselu

Crnogorska delegacija predvođena generalnim direktorom u Ministarstvu ekonomije, Goranom Šćepanovićem, boravila je u radnoj posjeti Briselu u periodu od 9-12. juna, a u svrhu sastanka sa predstavnicima Evropske komisije (EK) povodom pripreme Nacrta zakona o uslugama. Delegaciju su sačinjavali predstavnici Ministarstva ekonomije (Goran Šćepanović, Svetlana Božović i Ana Martinović), Ministarstva održivog razvoja i turizma (Maja Kovačević), GIZ - ALA Projekat (Sosanna Lisgara) i Privredne komore Crne Gore (Svetlana Marković), koji su ujedno članovi Radne grupe za izradu Predloga zakona o uslugama.
ALA GIZ Projekat: Završen konsultativni sastanak u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

Ovakav zakon predstavlja novinu u crnogorskom zakonodavstvu, pa je razmjena mišljenja sa predstavnicima EK doprinijela donošenju odluka i rješenja koja će u Crnoj Gori kreirati povoljniji ambijent, kako za pružaoce usluga u Crnoj Gori, tako  i za pružaoce usluga iz država Evropskog ekonomskog prostora (EEP). 

Jedna od obaveza koja proizilazi iz Direktive o uslugama jeste i osnivanje jedinstvene kontakt tačke, omogućavanje prekograničnog pružanja usluga u Crnoj Gori, kao i upravna saradnja između država EEP.

O kompleksnosti procesa govori činjenica da su zemlje Evropske unije imale rok od tri godine da implementiraju direktivu u svoj pravni sistem kroz donošenje horizontalnog zakona, kao i izmjenom sektorskih propisa na koje se direktiva odnosi.

 

Portal Analitika