EU web forum

JP Morsko dobro: Na skoro svim kupalištima kvalitet vode odličan

Na osnovu rezultata treće analize uzoraka morske vode, koja je obavljena početkom juna , od 90 lokacija sa kojih su uzeti uzorci morske vode, na 84 kupališta (93 odsto) kvalitet je bio K1 klase, odnosno odličan, dok je na 6 kupališta (7 odsto) kvalitet bio K2 klase, tj.zadovoljavajući. Rezultati svih ovogodišnjih ispitivanja mogu se naći na sajtu JP Morsko Dobro.
JP Morsko dobro: Na skoro svim kupalištima kvalitet vode odličan
Portal AnalitikaIzvor

Programom za 2015.godinu predviđen je monitoring kvaliteta morske vode na ukupno 90 lokacija duž crnogorskog primorja i to: 14 u opštini Ulcinj, 11 u opštini Bar, 23 u Budvi, 9 u Tivtu, 13 u Kotoru, i 20 na teritoriji opštine Herceg Novi. Predviđeno je da se analize vrše u petnaestodnevnim intervalima u periodu od maja do oktobra.

U skladu sa crnogorskim propisima, kao i Direktivom EU o kvalitetu voda za kupanje, Programom je obuhvaćeno praćenje prisustva dva obavezna mikrobiološka parametara (bakterijeEscherichia coli i Intestinalneenterokoke), dok se evidentiraju i prateći fizičko-hemijski parametari kao što su temperature vazduha, temperature vode, salinitet, podaci o vremenu i meteo uslovima prilikom uzimanja uzoraka, kao i izvori zagađenja i drugih elemenata koji mogu imati uticaj na kvalitet morske vode prilikom uzimanja uzorka.

Shodno članu 13. Uredbe o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju, na osnovu obavezujućih mikrobioloških parametara razvrstavaju se u dvije klase i to: klasa K1-odlične, klasa K2-zadovoljavajuće, dok uzorci čije vrijednosti prelaze propisane granice za ove dvije klase se svrstavaju u grupu Van klase(VK).

Za realizaciju ovogodišnjeg Programa, putem javnog tendera, izabran je Institut za biologiju mora iz Kotora, čija laboratorija posjeduje akreditaciju za metodologiju analize obaveznih mikrobioloških parametara po ISO standardima koji su propisani i našim zakonima i EU Direktivom.

-Na osnovu rezultata treće analize uzoraka morske vode, koja je obavljena početkom juna mjeseca, od 90 lokacija sa kojih su uzeti uzorci morske vode, na 84 kupališta (93%) kvalitet je bio K1 klase, dok je na 6 kupališta (7%) kvalitet bio K2 klase.  Rezultati svih ovogodišnjih ispitivanja mogu se naći na sajtu JP Morsko Dobro, saopšteno je na konferenciji JP Morsko dobro.

Radi kvalitetnije prezentacije i dostupnosti podataka o kvalitetu morske vode građanima i turistima, Javno preduzeće je, takođe putem javnog tendera, angažovalo preduzeće "WINsoft" d.o.o. iz Podgorice za izradu softverskog aplikativnog sistema za obradu i prezentaciju podataka, kojem se može pristupiti putem Interneta. Ovaj sistem, kroz prikazivanje podataka simbolima na mapi omogućava  jednostavniju i bržu  prezentaciju kvaliteta morske vode na kupalištima u Crnoj Gori.

Pored prezentacije podatakau tabelama i definisanim simbolima na mapi za svako pojedinačno kupalište, ovaj sistem omogućava i  obradu podataka i prikaz ocjene kvaliteta morske vode na osnovu kojih  semogu izrađivati izvještaji o kvalitetu morske vode shodno Direktivi EU o kvalitetu voda za kupanje.

Prilikom ulaska u aplikaciju otvara se strana sa podacima o kvalitetu vode prikazanim na mapi Crne Gore, sa statistikom aktuelnog ispitivanja. Aplikacija omogućava korisniku da odabere pojedinačno ispitvanje, opštinu i kupalište za čije podatke je zainteresovan.

Korisniku aplikacije je omogućeno da pristupi istoriji podataka za svako pojedinačno kupalište koja se sastoji od tabelarnog prikaza podataka o kvalitetu vode i pratećih informacija (fizičko hemijski parametri, informacije o meteo uslovima i sl.), kao i važećim zakonskim aktima koji se tiču praćenja sanitanog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima.

Aplikacija se nalazi na web stranici Javnog preduzeća za upravljanje morskimdobrom (www.morskodobro.com) tj. putem linka http://monitoring.morskodobro.com/ i dostupna je na crnogorskom i engelskom jeziku. Takođe, aplikacija je rađena prema najnovijim stanardima, te je prilagođena za prikazivanje podataka na svim modelima računara, laptopova, tableta i mobilnih telefona.

-Na ovaj način, informacije o kvalitetu morske vode na kupalištima, od sada će biti dostupnije zainteresovanim građanima i turistima,te se nadamo da će ova aplikacija biti od koristi posebno turističkim organizacijama, hotelima, turističkim agencijama, kao i svim korisnicima kupališta,što će svakako doprinijeti unapređenju turističke ponude na crnogorskom primorju, zaključuju iz Morskog dobra.  

Portal Analitika