Literatura

Aleksandra POTER: Vaša mašta je vaša prava sloboda

Traženje srećnog završetka znači pronaći nešto pozitivno, nešto što je bitno samo za vas - jer svako je u potrazi za nečim posebnim - i, konačno, otkriti što je to, kaže za Portal Analitika poznata britanska spisateljica Aleksandra Poter.
Aleksandra POTER: Vaša mašta je vaša prava sloboda
Portal AnalitikaIzvor

Kada je prošlog mjeseca boravila u Podgorici kao gost X Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, i tom prilikom se upoznala kako sa prevodima svojih djela, poput "Ljubavnog detektiva" kojeg je upravo tada izdala Nova knjiga, nije krila oduševljenje novim gradom - i državom - u kojem boravi prvi put u životu.

Aleksandra Poter počela je kao novinar i urednik u jednom londonskom časopisu, a do danas se njeni tekstovi i kolumne u svjetski poznatim magazinima kao što su "Elle", "Cosmopolitan","More!" i "Vogue". Kada je 1999. godine poslala rukopis svog prvog romana izdavačima i skoro svi ga prihvatili, znala je da je pred njom blistava karijera. Do sada je napisala deset izuzetno prodavanih i uspješnih ljubavnih romana: "Detektiv za ljubav", "Zbogom nije kraj", "Luda ljubav", "U potrazi za Romeom", "Da li smo se nekada sreli", "Nisi onaj koga žeilm", "Ko je ta djevojka", "Moj gospodin Savršeni", "Molim te, ne zaboravi me" i "Pazi šta želiš, možda ti se i ostvari". Preovodi ovih knjiga postali su najprodavaniji naslovi i u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Rusiji, Grčkoj, Kini.

Jedna od najpoznatijih britanskih autorki bestselera, priča za Portal Analitika da li su nam u životu potrebni sretni završeci i kako se do njih stiže. Takođe je ispričala kako se prepliće stvarnost iz novinarskog i fikcija iz spisateljskog "dijela" života, u zašto je za svakoga - bez obzira na godine - bitna mašta.

A kako inspiraciju za svoje romane nerijetko crpi iz putovanja, na pitanje da li će se, možda, Podgorica i Crna Gora naći u nekom od narednih naslova, spremno odgovara: "Nadam se da hoće, zašto da ne?!".

ANALITIKA: Svima su važni sretni završeci i Vi volite da zaključite svoje romane upravo na takav način. Da li i u stvarnom životu volite srećne završetke?

POTER: Naravno. Mislim da svako u životu želi sretan završetak. Veoma je bitno za ljude - za čitaoce - da nađu taj sretan završetak u knjizi. Pa, i u stvarnom životu svako teži sretnom kraju. Čak i kada on neće izgledati kao na filmu.

0606poter1ANALITIKA: Potraga za srećnim završetkom može se uzeti i kao dobar, optimističan način da se ide kroz život.

POTER: Da, mada to ne moraju da budu završeci u bukvalnom smislu te riječi. Možda ćete pronaći pravog čovjeka, udati se za njega i - eto srećnog završetka. Ali, to nije baš tako, jer pred vama je još, recimo, četrdeset godina života. Traženje srećnog završetka znači pronaći nešto pozitivno, nešto što je bitno samo za vas - jer svako je u potrazi za nečim posebnim - i, konačno, otkriti što je to.

ANALITIKA: Kao kolumnista i novinar, koliko običnih, svakodnevnih, stvarnih situacija koristite u svojim knjigama?

POTER: Nekada u knjigama koristim moja stvarna iskustva, mjesta i zemlje u koja sam putovala. "Ljubavni detektiv" govori o Indiji, narednu koja će izaći - smještena je u Pariz. S druge strane, mnogo toga izmišljam. Koristim maštu u svakoj svojoj knjizi, a nerijetko su to nadahnuti opisi i neki magijski elementi. Zamišljam što bi sve moglo da se desi... Ponekada se, pak, čujem sa svojim prijateljima. Razgovaramo o brojnim smiješnim situacijama, pa iskoristim malo od toga i onda ga proširim da postane neki veći dio priče.

ANALITIKA: U vremenu kada su naša interesovanja sve uža, kada veći dio dana provodimo na poslu, da li je mašta i dalje bitna?

POTER: Nedavno sam radila istraživanje za knjigu čija se radnja odvija tokom Drugog svjetskog rata. U materijalima koje sam čitala govori se o tome kako su nacisti spaljivali knjige, jer su time željeli da slome ljude. Ali, ono što nisu mogli da oduzmu, bila je njihova mašta. Dakle, možete biti i u najsigurnijem zatvoru, ali vaša mašta je vaša prava sloboda. Možete u svakom trenutku da odete gdje god poželite. Mašta je veoma bitna i u trenutku kada, možda, radite posao koji vam se ne dopada, ili ste u vezi koja vam se ne dopada. Tada u vašoj glavi u svakom trenutku možete biti negdje drugo, možete da zamislite da radite bilo šta drugo. Mene je mašta spasila mnogo puta u životu, upravo onda kada nisam bila srećna. U tom trenutku treba da se prepuštate sanjarenjima, i da odete, nestanete...

ANALITIKA: Kao svjetski poznata autorka, kao zamišljate svoju budućnost?

POTER: Nadam se da ću nastaviti da pišem, i da će to biti sve bolje knjige, različite jedna od druge. I nadam se da će biti - više putovanja. Željela bih da nikada ne prestanem da se radim na sebi, ni u jednom pogledu.

K.J.

Foto: Neda Popović

Portal Analitika