Literatura

Romani Nikolaidisa i Savića u trci za regionalnu nagradu "Meša Selimović"

Romani "Devet" Andreja Nikolaidisa i "Vajar" Svetozara Savića u trci su za jednu od najprestižnijih regionalnih književnih nagrada, Meša Selimović, saopšteno je Portalu Analitika iz Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.
Romani Nikolaidisa i Savića u trci za regionalnu nagradu "Meša Selimović"
Portal AnalitikaIzvor

Po prijedlogu selektora za Crnu Goru, Vlatka Simunovića, u trku su ušli Nikolaidisov novi naslov u izdanju OKF-a sa Cetinja i Savićeva knjiga u izdanju Obodskog slova.

Selektor za Bosnu i Hercegovinu, Đorđe Krajišnik predložio je romane: "Neuravnoteženi" Saše Baštinca, "Utjeha noćnog neba" Dževada Karahasana, "Svježe obojeno" Josipa Mlakića, "Kako ubiti gospodina Frojda" Dževada Sabljakovića, "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar-Trifunović,

Jagna Pogačnik je kao izbor iz Hrvaske takođe navela Mlakićev roman, kao i djela "Izborna šutnja" Draga Hedla, "YU puzzle" Rada Jarka, "Blue moon" Damira Karakaša i "Brdo" Ivice Prtenjače.

Srđan Srdić predložio je četiri naslova iz Srbije: "Životinjsko carstvo" Davida Albaharija, "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida, "Sabo je stao" Ota Horvata i "Jako i nikome" Dušana Vejnovića.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg žirija za 15. Međunarodne književne susrete "Cum grano salis" je Semezin Mehmedinović, a članovi su Julijana Matanović, Enes Karić, Vladimir Arsenić i crngorski dobitnik ovog priznanja i direktor OKF-a Milorad Popović.

Nagrada Meša Selimović, za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, biće dodijeljena na 15. Međunarodnim književni susretima "Cum grano salis" koji se održava od 2. do 5. septembra u Tuzli.

Foto: klix.ba

Portal Analitika