Literatura

Mario Vargas Ljosa pred crnogorskim čitaocima u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju

Nobelovac Mario Vargas Ljosa, tokom četvorodnevnog boravka u Crnoj Gori, posjetiće Podgoricu, Budvu i Bijelo Polje, rečeno je Portalu Analitika iz izdavačke kuće Nova knjiga.
Mario Vargas Ljosa pred crnogorskim čitaocima u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Čuveni latino-američki pisac u Crnu Goru dolazi upravo posredstvom podgoričkog izdavača, koji će prvog dana njegove posjete, 19. juna, zvanično predstaviti prevode djela "Panteleoni posjetiteljke" i "Pohvala pomajci".

- Istog dana posjetiće svog prvog matičnog crnogorskog izdavača svojih djela - Novu knjigu, uz razgovor sa našim autorima. Već 20. juna Vargas Ljosa biće gost Budve i festivala Grad teatar, koji će svečano otvoriti. Sljedećeg dana posjetiće sjever Crne Gore, gdje će prisustvovati simpozijumu "Književni plamen Vargasa Ljose", koji će se održati u Bijelom Polju. Na skupu će učestvovati istaknuti univerzitetski profesori, poznavaoci latinoameričke književnosti i tumači Ljosinog djela iz Crne Gore i regiona - rečeno nam je iz podgoričke izdavačke kuće.

Takođe ističu da će se tokom boravka u Crnoj Gori Varas Ljosa sresti sa crnogorskim zvaničnicima, čitaocima i poštovaocima njegovih djela u Crnoj Gori.

Podsjećamo, Mario Vargas Ljosa, pisac koji je svjetsku slavu stekao još prije dobijanja Nobelove nagrade za književnost, laureat je i priznanja Servantes, Princa od Asturije i Don Kihot. Izdavačka kuća Nova knjiga do sada je objavila njegova djela: "Keltov san", "Diskertni heroj" i "Avanture nevaljale djevojčice".

Posjetu Marija Vargasa Ljose Crnoj Gori organizuje Nova knjiga, a u saradnji i pod pokroviteljstvom opština Budva i Bijelo Polje.

Foto: theguardian.com

Portal Analitika