EU web forum

Fister: Značajan napredak Crne Gore u oblasti slobodnog protoka roba

Francuska agencija za međunarodnu tehničku ekspertizu „Expertise France“ (AFETI) u partnerstvu sa LNE (Francuska) i SMU (Slovačka), uz podršku Ministarstva ekonomije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, organizovala je završnu konferenciju EU projekta “Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori” (DQIM Projekat), koja je danas održana u Hotelu Ramada u Podgorici.
Fister: Značajan napredak Crne Gore u oblasti slobodnog protoka roba
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ceremonije otvaranja, nakon video poruka ministra ekonomije Crne Gore Vladimira Kavarića i menadžera projekta u Sektoru za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori atašea Patrick Schmelzera, prisutnim učesnicima obratili su se samostalni savjetnik Ministarstva ekonomije Dragan Vukčević, pomoćnik direktora Agencije za ljekove i medicinska sredstva CG Željka Bešović, pomoćnik direktora Zavoda za metrologiju CG Zoran Ćetković, tim lider DQIM projekta Vitomir Fister i direktor „Expertise France“ Farid Tamimound.

Na skupu je konstatovano da je projekat DQIM obilježila veoma dobra saradnja EU eksperata, lokalnih eksperata i administracije - predstavnika osam ministarstava Vlade Crne Gore i više uprava, što je za rezultat imalo brojne pozitivne i veoma praktične efekte.

Ocjenjujući da je najvažnije to što su do sada usaglašena dva od tri mjerila za otvaranje pregovora u oblasti Poglavlja 1 - slobodan protok roba, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je istakao da je projekat “donio sljedeće benefite za Crnu Goru: U oblasti usaglašavanja zakonodavstva sa EU acquis-om u oblasti Poglavlja 1 donešeno je preko 40 propisa; Pripremljena je Strategija slobodnog protoka roba 2014-2018 sa akcionim planom za preuzimanje relevantnog zakonodavstva EU; Evropskoj komisiji je predložen i draft Akcionog plana za ispunjavanje obaveza iz članova 34 do 36 Ugovora o funkcionisanju EU koji čini najobimniji skrining tehničkog zakonodavstva do sada; Projektovan je specijalistički software PROTEX koji čini skup od 6 korelacionih baza koje su programirane u intranet okruženju između 8 radnih stanica u različitim ministarstvima. Centralna baza ovog sistema se nalazi u Ministarstvu ekonomije i predstavlja veoma racionalno rješenje za pravovremeno informisanje privrednih društava u Crnoj Gori ali i potencijalnih investitora u industrijsku proizvodnju u Crnoj Gori; Završene su pripreme za akreditovanje dodatne tri kalibracione laboratorije Zavoda za metrologiju kao garant sledljivosti mjerenja u Crnoj Gori u odnosu na EU.”

U toku realizacije projekta DQIM, donijeta su i dva pravilnika - Pravilnik o bezbjednosti igračaka i Pravilnik o opremi lične zaštite. Period od šest mjeseci, počev od dana objave u Službenom listu do početka primjene ovih pravilnika, daje garanciju da će svi učesnici imati dovoljno vremena da se pripreme i uspješno sprovode propisane obaveze. Kako su ovim pravnim aktima regulisani i svi proizvodi namjenjeni igri i upotrebi od strane djece, pozitivne posljedice novih propisa u Crnoj Gori posebno se prepoznaju kroz poboljšanu bezbjednost i zaštitu života i zdravlja djece. U tom smislu, menadžer projekta u Sektoru za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori ataše Patrick Schmelzer je istakao da usvajanje propisa koji uvode EU standarde u oblasti bezbjednosti djece predstavlja veoma važan rezultat ovog projekta. U svojoj video poruci on je kazao „Čim počne primjena ove regulative u Crnoj Gori, roditelji će moći da pođu u prodavnicu, kupe igračku za dijete i budu sigurni da ona neće prouzrokovati hemijsku ili električnu povredu, kao i da neće imati male, odvojive djelove koji mališani mogu progutati. Zahvaljujući tome, djeca u Crnoj Gori imaće proizvode čiji je garantovani kvalitet i bezbjednost na istom nivou kao što je to slučaj sa proizvodima za djecu u zemljama članicama EU.“

Vitomir Fister, tim lider projekta DQIM je u svom izlaganju konstatovao: „Crna Gora je u posljednje dvije godine ostvarila znatan napredak na području slobodnog protoka roba i bezbjednosti proizvoda. Aktivnosti na strateškim dokumentima su povezale rad većeg broja ministarstava čiji službenici sada sa pravom sebe doživljaju kao nerazdvojivi dio organski povezane državne uprave, što ranije nije bio slućaj. To daje novi kvalitet radu i donosi bolje rezultate i zbog toga je od presudne važnosti da se ostvareno održi i ubuduće. Kontinuirano ostvarivanje zadatih aktivnosti i realizacija planiranih resursa u novo donesenoj Strategiji slobodnog protoka roba bi predstavljalo garanciju za postizanje potrebnih rezultata“.

U nastavku rada, učesnicima konferencije je prezentovan PROTEX - elektronski Registar tehničkih propisa Crne Gore i njegova uloga u koordinisanom pristupu aktivnostima koje obavezuju Crnu Goru kao potpisnicu Sporazuma svjetske trgovinske organizacije o ukidanju tehničkih barijera u trgovini, Sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa sadržajem publikacije “Plavi vodič” za primjenu pravila Evropske unije za proizvode, čiji je izdavač Evropska komisija, a koja je zahvaljujući projektu DQIM po prvi put objavljena u Crnoj Gori, uz prevod na crnogorski jezik. Istaknuto je da publikacija omogućava lakše i pravilnije razumijevanje i primjenu „standardizovane“ terminologije tehničkog zakonodavstva kao nezaobilaznog faktora na putu uspješnog ispunjenja zakonodavnih, institucionalnih i tehničkih zahtjeva Evropske unije.

Glavni cilj projekat DQIM bio je da, u periodu od marta 2013. godine do juna 2015. godine, pomogne unaprjeđenju kapaciteta Ministarstva ekonomije, Zavoda za metrologiju Crne Gore i Agencije za ljekove i medicinska sredstva da ispune zakonodavne, institucionalne i tehničke zahtjeve EU koji će omogućiti olakšanu trgovinu i slobodno kretanje roba, u skladu sa pravnim tekovinama EU u oblasti Poglavlja 1 (slobodno kretanje roba), kao i zahtjevima STO.

Portal Analitika