EU web forum

Pažin u Briselu razgovarao sa predstavnicima Savjeta EU i EK

Formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije, kao ključnih institucija za represiju i prevenciju korupcije, odvija se planiranom dinamikom, uz punu podršku Vlade i Ministarstva pravde, koji su obezbijedili i prostorne uslove za početak njihovog rada, kazao je ministar pravde Zoran Pažin na sastancima sa predstavnicima Savjeta EU i Evropske komisije danas u Briselu.
Pažin u Briselu razgovarao sa predstavnicima Savjeta EU i EK
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz Kabineta Ministarstva pravde, Pažin je u Misiji Crne Gore pri EU razgovarao sa članovima Radne grupe Savjeta EU za proširenje – Koela (COELA), kojima je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i upoznao ih sa stepenom realizacije ključnih mjera u poglavljima 23 i 24. Inga Krastina, predstavnica predsjedavajuće Letonije u Koeli kazala je da se sastanak sa Pažinom održava u pravom trenutku kada se priprema pozicija Evropske unije za Savjet za stabilizaciju i pridruživanje predviđen za 22. jun. Na sastanku je pohvaljena saradnja Misije Crne Gore pri EU sa Koelom, u smislu blagovremenog i detaljnog izvještavanja o ključnim aktivnostima crnogorskih inatitucija na planu vladavine prava. 

Pažin se potom u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju sastao sa predstavnicima EK na čelu sa Dirkom Langeom, šefom jedinice D1 za Crnu Goru. Sastanak je bio prilika za razmatranje konkretnih pitanja od značaja za jačanje zakonskog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije i kriminala. Osim sa pripremom pozicije EU za Savjet za stabilizaciju i pridruživanje, Lange je upoznao Pažina i sa početkom pripreme Izvještaja o napretku za 2015. godinu. Obostrano je konstatovano da pregovori o članstvu Crne Gore u EU u poglavljima 23 i 24 ulaze u intenzivniju fazu.

Dvodnevna posjeta Pažina institucijama EU, koja je juče počela sastankom u Eurodžastu u Hagu, završena je susretom sa generalnom direktorom Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom na radnoj večeri čiji je domaćin bio stalni predstavnik Republike Slovenije, Rade Genorio.

Portal Analitika