EU web forum

Bogdanović: Posredstvom IPA fondova dobili smo 4,5 miliona eura

Prijestonica Cetinje je tokom protekle tri godine za svoje projekte dobila 4,5 miliona eura posredstvom evropskih fondova, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović nakon sastanka sa ambasadarom Evropske unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem.
Bogdanović: Posredstvom IPA fondova dobili smo 4,5 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

- Naša lokalna uprava u proteklom je periodu samo kroz IPA fondove obezbijedila oko 4,5 miliona eura zahvaljujući kojima smo realizovali ili počeli sa implementacijom niza projekata iz različitih oblasti. Rekonstrukcija kanalizacione mreže na cjelokupnom gradskom području, uspostavljanje Vinske kuće, nabavka vozila za rad naših gradskih preduzeća ili aktivnosti iz oblasti energetske efikasnosti - samo su neki od njih, kazao je Bogdanović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i član Evropskog revizorskog suda Hans Gustaf Vesberg posjetili su danas Prijestonicu Cetinje.

Bogdanović je kazao da Cetinje može biti okarakterisano i kao jedinica lokalne samouprave koja je u prethodnom vremenu - proporcionalno broju stanovnika - bila među najkonkretnijim u Crnoj Gori kada su u pitanju međunarodni projekti.

-Otud, upravo zahvaljujući sredstvima Evropske unije, uspjeli smo da riješimo važna pitanja iz oblasti infrastrukture, turizma ili poljoprivredne proizvodnje. Moje je zadovoljstvo i što sam sa gospodinom Vesbergom, ambasadorom Drobničem i njegovim saradnicima podijelio utiske vezane i za učešće Prijestonice Cetinje u zajedničkom tijelu Crne Gore i Komiteta regiona Evropske unije, ali i što smo bili u prilici da razmotrimo saradnju koja slijedi, naglasio je Bogdanović.

0206drobnic

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič istakao je nakon sastanka da, sa stanovišta budućnosti, možemo reći da će Cetinje biti prijestonica jedne članice Evropske unije, što će dodatno ojačati ulogu ovog grada.

-I zato već sada treba razmišljati kako i sama Prijestonica Cetinje treba da se pripremi za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Stoga su i projekti, upravo poput rekonstrukcije kanalizacione mreže, izuzetno važni. Naše je zadovoljstvo što kroz IPA fondove možemo doprinijeti tome. Iako je rekonstrukcija kanalizacionog sistema projekat koji se 'ne vidi', s obzirom da je riječ o radovima ispod zemlje, uvjeren sam da će građani dobro znati i osjetiti šta to znači, te nam je drago što možemo doprinijeti rješavanju jednog tako značajnog elementa, kazao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat značajan je i u kontekstu evropskih integracija na planu zaštite životne sredine.

0206drobnicibogdanovic

-Riječ je o jednom od najkoplikovanijih i najskupljih područja evropske integracije, koje traži velika ulaganja Stoga, Cetinje kanalizacijom pravi prvi korak, a naredni je gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U tom smislu, Cetinje će biti i model za druge opštine, zaključio je Drobnič.

Tokom posjete, Bogdanović je sa ambasadorom Drobničem obišao radove na rekonstrukciji gradske kanalizacione mreže, za koje su sredstva obezbijeđena iz IPA fondova, kao i Vinsku kuću u Njegoševom parku, koja je otvorena prošle godine, takođe u okviru projekta koji je realizovan uz podršku evropskih fondova.

0206rekonstrukcija

Tokom posjete radova na kanalizacionoj mreži, Bogdanović je kazao da se radi o najznačajnijem projektu koji je finansiran iz IPA fondova, s obzirom da su samo za prvu fazu obezbijeđena sredstva u iznosu od 3,2 miliona eura.

0206rekonstrukcija1

Tokom obilaska gradilišta, kojem je prisustvovao i menadžment kompanije „Čelebić“ koja izvodi radove, Drobnič i Bogdanović su razgovarali sa radnicima o dosadašnjim radovima, kao i o predstojećim aktivnostima na pomenutom projektu.

Inače, radovi obuhvataju gradnju više od 11 kilometara fekalne, te 1,5 kilometar atmosferske mreže. Trenutno su u toku radovi na četiri lokacije, a već je okončano oko 30 odsto aktivnosti predviđenih prvom fazom rekonstrukcije gradske kanalizacione mreže.

0206rekonstrukcija3

Na kraju današnje posjete, gosti iz Evropske unije boravili su u Vinskoj kući, koja je u Njegoševom parku izgrađena prošle godine, i to u sklopu projekta „Wine Network“, finansiranog iz IPA fondova.

0206vinarija10206vinarija

Portal Analitika