EU web forum

Slovenija donosi zakon o isplati štediša iz BiH

Slovenačka vlada usvojila je 28. maja predlog zakona o isplati deviznih štediša Ljubljanske banke (LB) i time počela da radi na ispunjavanju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o štedišama van njene teritorije. Riječ je o pilot presudi iz jula 2014. godine, koja se odnosi i na Srbiju, javio je Euroactiv.rs.
Slovenija donosi zakon o isplati štediša iz BiH
Portal AnalitikaIzvor

Rok za donošenje odluka i propisa potrebnih za isplatu ističe 16. jula. Tužbu su podnijele tri osobe koje su prije raspada bivše SFRJ imale uloge u Ljubljanskoj banci Sarajevo i u tuzlanskoj filijali Investbanke. Budući da je sudu podnijeto 1.850 sličnih tužbi, sa više od 8.000 podnosilaca, Srbiji i Sloveniji je naloženo da isprave taj sistemski propis, a do tada je razmatranje drugih tužbi obustavljeno.

U prijedlogu zakona, koji treba da usvoji i  slovenačka skupština,  Slovenija je preuzela obavezu nekadašnje Ljubljanske banke prema starim deviznim štedišama, određeni su parametri verifikacijskog mehanizma zahtjeva i načini određivanja kamata za staru deviznu štednju.

U određivanju kamata se pošlo "od očuvanja imovine štediša, koji 25 godina nisu mogli doći do svoje štednje," rekla je nakon sjednice vlade državna sekretarka u Ministarstvu za finansije Irena Sodin.

Kamatna stopa se sastoji iz više djelova i do kraja 1991. godine su to ugovorne kamatne stope. Za 1992. godinu je kamatna stopa od šest odsto i proizlazi iz presude suda u Strazburu, a za period od početka 1993. godine do kraja 2015. godine je "izračunata ponderisana kamatna stopa od 1,79% godišnje."

U 2016. godini će biti moguće prve isplate.

Konverzija valuta u euro će biti izvršena prema kursevima zamjene između eura i pojedinih valuta područja eura na dan 1. januara 1999. godine, a ostalih prema kursu na dan početka važenja zakona.

Pravo na isplatu će imati imaoci devizne štednje u podružnicama LB Zagreb i Sarajevo na dan 31. decembra 1991.godine, kojima štednja još nije bila isplaćena, njihovi nasljednici i fizička lica na koja je ta štednja bila prenijeta. Uslov je da stara devizna štednja nije već bila prenijeta, isplaćena i iskorišćena na bilo koji način.

Zahtjevi se ulažu od 1. decembra ove godine do kraja 2017. godine, a javni poziv za ulaganje zahtjeva će biti objavljen najkasnije do 1. novembra ove godine.

Rok za odlučivanje će biti tri mjeseca od prijema potpunog zahtjeva, a isplata će biti obavljena trideseti dan nakon punopravnosti zahtjeva na lični račun imaoca prava ili njegovog zastupnika, saopšteno je pored ostalog danas.

Portal Analitika